VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джихадистите сринаха храма на Баал-Шамин в Палмира

Светилището на 2000 години е взривено, щетите са огромни

Миналата седмица се оказа, че е екзекутиран археологът Халед Асаад, посветил живота си на Палмира – а сега е унищожена една от основните забележителности на античния град. - Джихадистите сринаха храма на Баал-Шамин в Палмира

Миналата седмица се оказа, че е екзекутиран археологът Халед Асаад, посветил живота си на Палмира – а сега е унищожена една от основните забележителности на античния град.

Храмът на Баал-Шамин, една от големите забележителности в древния град Палмира, е бил взривен от бойците на Ислямска държава, съобщават представители на сирийските власти и активисти.

Директорът на агенцията по антиките към Министерството на културата в страната Мамун Абдулкарим е заявил, че светилището – част от Световното културно наследство в списъка на ЮНЕСКО, е било унищожено в събота. От Сирийската обсерватория за човешки права, базирана във Великобритания, обаче твърдят, че се е случило преди месец.

Ислямска държава превзе Палмира през май и предизвика сериозни опасения, че може да разруши града, наричан Невестата на пустинята. Джихадистите вече сринаха с експлозиви и булдозери няколко антични обекта.

„Ислямска държава са поставили голямо количество взрив в храма на Баал-Шамин днес (в неделя) и след това са го взривили, причинявайки огромна щета – казва Мамун Абдулкарим пред „Франс прес“. – Целата (вътрешната част на храма) е била разрушена, а колоните са се срутили.“

Палмира е известна с отлично запазените си гръко-римски руини. Храмът на Баал-Шамин е построен преди около 2000 години и е преди всичко артефакт от римската епоха. Той е посветен на финикийския бог на бурите и плодотворния дъжд. Баал-Шамин се отъждествява със Зевс в древногръцката и Юпитер в древноримската митология. Той е в центъра на древносирийската триада божества, ведно с Аглибол (богът на Луната) и Малакбел.

Само преди седмица дойде и друга трагична новина от Палмира – археологът, дал повече от половин век от живота си за разкопки на мястото – Халед Асаад, е бил обезглавен, а тялото му окачено на една от колоните на централния площад в античния град. Впоследствие стана ясно, че 82-годишният Асаад е бил екзекутиран след месец изтезания и отказ от негова страна да разкрие къде са скрити най-ценните предмети от Невестата на пустинята.

Преди месец ислямистите публикуваха и снимки, на които техни бойци разбиват с чукове хилядолетни статуи от Палмира.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС