Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джим Броудбент пише комикс, вдъхновен от Брьогел

„Тъпата Маргарет”, мрачно хумористичен разказ, илюстриран от художника ДИКС, по всяка вероятност ще бъде хит на Франкфуртския панаир на книгата

Картината на Питер Брьогел ни показва жена в доспехи и с меч в ръка, вървяща към вратата на Ада.  - Джим Броудбент пише комикс, вдъхновен от Брьогел

Картината на Питер Брьогел ни показва жена в доспехи и с меч в ръка, вървяща към вратата на Ада.

Актьорът Джим Броудбент прави първия си опит в художествената литература, вдъхновен от картина на фламандския художник от ХVI в. Питер Брьогел Стария, на която е изобразена енергична жена, вървяща с усилие на волята през истински кошмар. Картината се нарича Dulle Griet или „Лудата Грета” и всъщност показва безумието на войната. „Лудата Грета” е шеговито название на голямо оръдие върху крепостните стени на град Гент, разказва „Гардиън“.

Картината на Брьогел ни показва жена в доспехи и с меч в ръка, вървяща към вратата на Ада. Броудбент, известен с филмовите си роли от „Бриджит Джоунс” до „Хари Потър”, казва, че картината му е дала първоначалната идея за собствения му разказ „Тъпата Маргарет”, защото:

„Харесвам образа на тази силна, корава жена, крачеща решително през пейзажа.”

Отначало Броудбент е искал да направи филм по идеята си, но след като е натрупал много идеи, не е успял да намери инвеститор, който да вложи пари в начинанието. След това му хрумва, че може да се получи комикс.

Прозходът ми е от Линкълншър и винаги съм обичал широките крайбрежни тресавища. Исках да ги покажа във филмов сценарий. Оттук тръгна идеята, към която започнах да добавям картини от любимите си художници: вещиците на Гоя, образите на пътуващи артисти от Домие, безкрайните плоски пейзажи на Рембранд. Докато пишех, си паднах по рисуването на ДИКС. Усетих, че споделяме определен вид черен хумор. И тогава реших, че „Маргарет” може да се превърне и в комикс – казва той. – Накрая потърсих ДИКС в Гугъл, писах му, представих се и го попитах дали ще му е интересно да прочете „Тъпата Маргарет”. Реакцията му и илюстрациите, които той ми прати после, бяха неописуемо приятни.”

„Лудата Грета”, детайл

„Лудата Грета”, детайл

Лаура Макдугъл, която представя комикса, наречен от списание „Букселър” „една от хитовите придобивки в навечерието на задаващия се Франкфуртски панаир на книгата”, твърди, че разказът на актьора и рисуването на ДИКС са си паснали идеално.

Когато получихме новите произведения на ДИКС, разбрахме, че има на какво да се радваме, защото отличително мрачните му и често изкривени илюстрации наистина си прилягат със света, създаден от Джим – казва тя. – Животът на Тъпата Маргарет е неприятен и Джим изследва състояния като самота, алчност и егоизъм по нови начини в своя първи разказ. Всичко това е подчертано от рисунките на ДИКС.”

Псевдонимът на ДИКС вероятно идва от името на германския художник Ото Дикс, рисувал ужасите на войната през ХХ в. Картините на Брьогел не за първи път вдъхновяват съвременни произведения: през 2011-а филмът на Лех Майевски „Мелницата и кръстът” с Рутгер Хауер, създаден по картини на фламандския майстор, беше отлично приет от критиката.

Комиксът се очертава една от хитовите придобивки в навечерието на задаващия се Франкфуртски панаир на книгата.

Комиксът се очертава една от хитовите придобивки в навечерието на задаващия се Франкфуртски панаир на книгата.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах