Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джими Дърам със „Златен лъв“ на Венецианското биенале

Американецът спечели наградата за цялостен принос на най-големия артфорум в света със серия, посветена на жителите, с които споделяме континента Европа - едри бозайници, които са на ръба да изчезнат

Джими Дърам с едно от своите прозведения, които може да бъдат видени в павилионите на „Арсенале“. Снимка: Венецианско биенале - Джими Дърам със „Златен лъв“ на Венецианското биенале

Джими Дърам с едно от своите прозведения, които може да бъдат видени в павилионите на „Арсенале“. Снимка: Венецианско биенале

Джими Дърам е носител на „Златен лъв“ за цялостен принос на 58-то международно Биенале във Венеция, озаглавено „Да живееш в интересни времена“. Решението бе взето от Съвета на директорите на артфорума, председателстван от Паоло Барата, по препоръка на куратора на най-голямото изложение за съвременно изкуство, Ралф Ругоф. Отличието бе връчено в палацо „Ка’ Джустиниан“ по време на официалното откриване на най-големия артфорум в света днес, 11 май.

78-годишният американски художник, изпълнител, есеист и поет Джими Дърам (1940) участва в многократно на Биеналето (1999, 2001, 2003, 2005, 2013, 2019) и в други международни изложения като „Документа“ (1992, 2012), Биеналето „Уитни“ в Ню Йорк (1993, 2003, 2014), Биеналето в Истанбул (1997, 2013) и редица още събития по цял свят.

Освен многобройни самостоятелни изложби в различни музеи – „Хамър“, Лос Анджелис, (2017 – 2018), националния музей на ХХI век MAXXI в Рим (2016), галерия„Сърпантайн“ в Лондон, (2015), „Neuer Berliner Kunstverein (nbk)“ (2015), Фондация „Querini Stampalia“, Венеция, (2015), музея „Мадре“ в Неапол, (2008, 2012), Двореца на изящните изкуства в Брюксел (1993) и лондонския Институт за съвременно изкуство – ретроспективи на неговите творби са показани в музеите за съвременно изкуство в Антверпен (2012), Париж (2009), Марсилия, и Gemeentemuseum, Хага, (2003).

Джими Дърам, „Мускусен бик“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

През 2017 г. нова ретроспектива на изкуството му от 70-те години до днес беше експонирана в музея „Хамър“, Лос Анджелис, „Уокър Арт Център“, Минеаполис, Музея на американското изкуство „Уитни“, Ню Йорк, и „Ремай Модърн“, Саскатун. През 2017-а Джими Дърам получи наградата на името на Робърт Раушенбърг.

Сред публикациите му са два сборника с есета: „A Certain Lack of Coherence“ (Известна липса на свързаност), 1993, Лондон, и „Waiting To Be Interrupted“ (В очакване на прекъсване), 2014 и две книги със стихотворения – „Columbus Day“ (Денят на Колумб), 1985, и „Poems That Do Not Go Together“ (Стихове, които не вървят заедно), 2012.

Джими Дърам, който твърди, че е 1/4 чероки, през 70-те е бил активен защитник на гражданските права на индианците, а от 1994 г. живее в Европа.

Джими Дърам, „Кафява мечка“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Неговата скулптурна серия на 58-ото Венецианско биенале е посветена на най-големите бозайници в Европа, някои от които са на ръба да изчезнат. С нея Джими Дърам припомня, че много от жителите, с които споделяме този континент, не са хора. Всяка скулптура представя тези „не-хора“ като комбинации от части от мебели, промишлени материали и съоръжения и стари дрехи, които наподобяват мащабите на животното. Необичайните форми не са портрети, а по-скоро поетични плетеници, което оспорват обичайната ни представа за разделението между хората и животните. Тези, както ги нарича Дърам, „​нелегални комбинации с отхвърлени обекти“, като „Мускусен бик“, „Вълк“, „Кафява мечка“… са изложени в кураторския павилион в „Арсенале“ на Биеналето.

Джими Дърам, „Вълк“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Произведенията на Венецианското биенале може да бъдат разгледани от 11 май до 24 ноември 2019 г. 

Вижте още: КАК ЖИВЕЕМ? ОТГОВОРЪТ НА БЪЛГАРИЯ НА ВЕНЕЦИАНСКОТО БИЕНАЛЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах