Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Джими Кимъл с глоба от $395 хиляди

Причината: фалшива тревога, измислена като шега към системата на президента Тръмп за известяване при бедствия

Симулирайки звука на съобщението за тревога, шоуто на Джими Кимъл е нарушило правилата на телевизионното излъчване. - Джими Кимъл с глоба от $395 хиляди

Симулирайки звука на съобщението за тревога, шоуто на Джими Кимъл е нарушило правилата на телевизионното излъчване.

Американският медиен регулатор наложи на токшоуто на Джими Кимъл по Ей Би Си глоба от 395 хил. долара за шега с президентската програма за известяване при бедствия и терористични атаки. В едно от изданията на шоуто звукът на системата е повторен три пъти като част от скеч. Епизодът е излъчен на 3 октомври – на същия ден миналата година, системата за известяване е тествана за пръв път, уточнява Би Би Си.

Като част от теста тогава, повече от 200 млн. американски телефонни номера получават съобщение, озаглавено „Президентски сигнал за тревога“. Текстът гласи „ТОВА Е ТЕСТ. Не е нужно да предприемате действия“. Програмата е създадена за много сериозни спешни случаи, като например ракетно нападение, тежки природни бедствия, масов тероризъм…

В случай на национална заплаха, американският президент Доналд Тръмп е отговорен за съобщението – той казва на агенцията, която съблюдава системата, дали и кога да бъде изпратено то.

Симулирайки звука на съобщението, шоуто на Джими Кимъл е нарушило правилата на телевизионното излъчване, твърдят от Федералната комисия по комуникации, регулираща телевизията в САЩ.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Според правилата на регулатора, телевизиите няма право да излъчват тонове, имитиращи звука на системата, „за да се избегне объркване, да не се създаде „умора“ сред слушателите и фалшиво задействане“.

Ей Би Си, която е в пакета компании на „Дисни“, признава, че е нарушила това правило на 3 октомври 2018 г., но в официално изявление се казва, че медията останала с впечатлението, че „използването на тона е позволено“. Телевизията допълва, че разглежда „сериозно спазването на регулаторните норми и се радваме, че случаят е разрешен“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах