Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Джоан Роулинг с нов роман за убийство заради трансфобия

Определят книгата като „автобиографична”, Роулинг отрича

Британската писателка Джоан Роулинг на премиерата на филма „Фантастични животни: 
Тайната на Дъмбълдор“  през май 2022 г.  Лондон. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джоан Роулинг с нов роман за убийство заради трансфобия

Британската писателка Джоан Роулинг на премиерата на филма „Фантастични животни: Тайната на Дъмбълдор“ през май 2022 г. Лондон. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джоан Роулинг публикува новия си роман „The Ink Black Heart“ (Мастиленочерно сърце), съобщава сайтът на Робърт Галбрайт, един от псевдонимите на писателката. Новият криминален роман с главен герой Корморан Страйк разказва за тайнствената смърт на аниматорка, убита заради нейната трансфобия и расизъм.

Романът е с 1274 страници в английското си издание. Детективите Корморан Страйк и Робин Елакот разследват убийството на Еди Ледуел, автор на анимационен филм за червей-хермафродит. Заради червея тя е атакувана и тормозена от интернет трол с никнейм Аномия. Уплашена за живота си, Ледуел се обръща към частните детективи, но ѝ отказват. Няколко дни по-късно разбират за жестокото ѝ убийство и поемат случая.

Първите читатели и коментатори на новото издание обръщат внимание, че биографията на Еди Ледуел подозрително напомня историята на самата Джоан Роулинг, която през 2020 г. беше подложена на жестока критика и стана жертва на канселиране заради изказвания онлайн, определени като трансфобия. През 2021 г. адресът на писателката изтече в мрежата, а тя получи няколко смъртни заплахи.

В интервю с Греъм Нортън обаче Роулинг заявява, че паралелите между нейната съдба и тази на героинята ѝ са чисто съвпадение, защото е написала книгата преди събитията в мрежата, на които е станала жертва.

И макар дори в момента мнозина да коментират негативно Роулинг и нейния „автобиографичен роман“, все пак всички признават, че темата за кибертормоза е особено актуална.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg