Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Джоди Фостър с почетна „Златна палма“ в Кан

На 6 юли фестивалът се завръща на „Кроазет“

Джоди Фостър през 2016 г., когато представя филма си „Пулсът на парите“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джоди Фостър с почетна „Златна палма“ в Кан

Джоди Фостър през 2016 г., когато представя филма си „Пулсът на парите“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската актриса, продуцент и режисьор Джоди Фостър е тазгодишната носителка на почетна „Златна палма“ от фестивала в Кан. Тя ще получи статуетката на живо на откриващата церемония на кинофорума на 6 юли, съобщава „Варайъти“.

Организаторите на фестивала изтъкват „бляскавия артистичен път“ на Фостър, нейната „уникална личност, скромно, но дълбоко отдадена на някои от големите проблеми на нашето време“. Както бе обявено по-рано, председател на журито на предстоящото издание е американският режисьор Спайк Лий. За откриващ филм на фестивала (6-17 юли) е избран „Анет“ на Лео Каракс с участието на Адам Драйвър и Марион Котияр.

Вижте още: КАН 2021: АДАМ ДРАЙВЪР С ОБЕЗОРЪЖАВАЩ ХУМОР И ГЛАС

Фостър гостува за пръв път на форума в Кан през 1976 г., когато Мартин Скорсезе представя „Шофьор на такси“. Филмът печели „Златна палма“.

„Дължа толкова много на фестивала в Кан, той изцяло  промени живота ми – коментира Фостър. – Макар това да не е първият път, в който представям филм, режисиран от мен (актрисата дебютира като режисьор в Кан с „Бобърът“ през 2011 г. – бел ред.), да бъда на „Кроазет“ за мен е забележителен момент. Да покажа филм тук за мен винаги е било мечта. Поласкана съм, че организаторите са се спрели на мен и съм благодарна, че ще споделя няколко мъдри думи или едно-две приключения с ново поколение кинотворци.“

Президентът на фестивала Пиер Лескюр заяви:

„Джоди Фостър ни даде невероятен подарък с присъствието си, за да отпразнуваме завръщането си на фестивала на „Кроазет“. Нейната аура няма равна: тя е въплъщение на модерното, на интелигентността на независимостта и на необходимостта от свободата“.

Сред носителите на почетното отличие са Жан Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Ален Делон и др.

Заглавията, които ще влязат в конкурсната и съпътстващите програми на фестивала в Кан, ще бъдат обявени на 3 юни.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС