Джон Клийз заменя Кралството за малък карибски остров

Комикът от „Монти Пайтън“ напуска Великобритания „силно разочарован“ от пресата и дебата около Брекзит

„Много малко хора имат някаква представа какво всъщност ще се случи, щом напуснем ЕС. Защо тогава всички бяха толкова разпалени, когато нямаше как да знаят какво ще последва?“, попита Джон Клийз. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джон Клийз заменя Кралството за малък карибски остров

„Много малко хора имат някаква представа какво всъщност ще се случи, щом напуснем ЕС. Защо тогава всички бяха толкова разпалени, когато нямаше как да знаят какво ще последва?“, попита Джон Клийз. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прочутият комик от „Монти Пайтън“ Джон Клийз заяви, че се премества да живее на малкия карибски остров Невис, защото му е писнало от „лъжите и тривиалността“ на британската преса. 78-годишният актьор твърди, че се мести на Карибите през ноември, силно разочарован от Великобритания.

Клийз обясни пред Би Би Си, че е „особено недоволен“ от британските вестници – и по-специално от стандартите на дебата относно излизането на страната от Европейския съюз, които са били ужасни. Но затова пък остров Невис, който има население едва 11 хиляди души, сред които наесен ще заживее и комикът, бил „великолепен“.

Дългогодишният поддръжник на либерал-демократите, който през 1999 г. отказа благородническа титла и доживотно място в камарата на лордовете, е изявен поддръжник на избирателната и медийна реформа. Той изрази разочарование едновременно от пропорционалното представителство и новите медийни стандарти, „съсипани от десните правителства”.

„Просто си казах – добре, отказвам се, ще опитам някъде другаде”, коментира Клийз.

Америка за България

Говорейки за „особеното си недоволство“ от вестниците, Клийз показа на водещата Емили Мейтлис числата от доклад на ЕС, според който във Великобритания нивото на доверие в печатните медии е най-ниско. Той се изсмя, когато тя му отвърна, че според статистиката британска преса е в добро здраве и че „с най-ниско доверие не означава, че непременно пишат неверни неща“.

Клийз, който подкрепи референдума от 2016 г. за излизане от ЕС, обяви дебата за Брекзит за „едно от най-депресивните неща в тази страна“.

Имаше ужасни лъжи отдясно за всичките пари, които щели да влязат в Националната здравна служба – каза той. – От друга страна останалите като Дейвид Камерън и Джордж Озбърн използваха тактики за сплашване.

Много малко хора имат някаква представа какво всъщност ще се случи, щом напуснем ЕС. Защо тогава всички бяха толкова разпалени, когато нямаше как да знаят какво ще последва?“, попита той.

Bookshop 300×250 3

Относно Невис, Клийз сподели:

„Това е един от най-хубавите острови, на които някога съм бил. Отношенията между различните раси са абсолютно прекрасни. Хората там наистина са много мили“.

Bookshop 728×90