Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как Джон Ленън върна орден на кралица Елизабет

Писмо, с което музикантът се отказва от знак за заслуги, е намерено в плик от плоча

Текстът е написан на машина, но Ленън лично е добавил на ръка „С любов: Джон Ленън“ над името си – „Джон Ленън от Чанта“. - Как Джон Ленън върна орден на кралица Елизабет

Текстът е написан на машина, но Ленън лично е добавил на ръка „С любов: Джон Ленън“ над името си – „Джон Ленън от Чанта“.

Версия на писмото, което Джон Ленън изпраща до кралица Елизабет, за да я уведоми, че връща ордена за заслуги, връчен му от нея като член на „Бийтълс“, се появи в Ливърпул. Ценният документ е част от изложба, посветена на Великолепната четворка, която отвори врати в сряда (26 октомври), съобщава Си Ен Ен. 

В писмото Ленън излага сериозни и шеговити аргументи, довели до решението му да върне кралското отличие „Член на Британската империя“.

Аз връщам този медал в знак на протест срещу британската намеса в онова между Нигерия и Биафра, срещу нашата подкрепа за Америка във Виетнам и срещу падането на Cold Turkey надолу в класациите.“

През периода 1967-1970 г. в Нигерия тече гражданска война, част от страната иска да се отцепи като отделна държава – Биафра, и Британия снабдява тайно с оръжия правителствените войски, за да си гарантира доставките на евтин петрол. Що се отнася до самоироничното споменаване на Cold Turkey, това е сингъл на Ленън от 1969 г.

Франциско

Текстът с отказа е написан на машина, но Ленън лично е добавил на ръка „С любов: Джон Ленън“ над името си – „Джон Ленън от Чанта“, препратка към кампанията за мир, която той води по онова време заедно с Йоко Оно – bagism (чантизъм).

Експерт оцени тази ранна версия на писмото на Ленън до Кралицата на 72 хиляди паунда.

Експерт оцени тази ранна версия на писмото на Ленън до Кралицата на 72 хиляди паунда.

Анонимният собственик на писмото го е открил в обложката на употребявана грамофонна плоча, която си е купил за 10 паунда. При откриването на изложбата експерт по артефакти, свързани с „Бийтълс“, е дал груба оценка на писмото около 72 хиляди паунда.

Специалистите са на мнение, че то е първата версия на бележката, която в крайна сметка Ленън изпраща на кралица Елизабет.

Ясно се вижда, че над подписа се е получило известно размазване. Моята теория е, че Джон Ленън никога не е изпратил това писмо заради размазаното мастило – заяви експертът по музикална меморабилия Дарън Джулиън пред Си Ен Ен. – Ако пишете на Кралицата, и вие ще искате писмото ви да изглежда перфектно. Затова предполагам, че той е написал втори екземпляр, който всъщност е изпратил на Кралицата“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах