Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джон льо Каре с наградата „Улоф Палме“ за принос към демокрацията

Авторът на шпионски романи ще дари премията от $100 хил. на „Лекари без граници“

Джон льо Каре е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джон льо Каре с наградата „Улоф Палме“ за принос към демокрацията

Джон льо Каре е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джон льо Каре е новият носител на наградата „Улоф Палме“. С награден фонд от 100 хил. долара, признанието се присъжда за „изключителни постижения в сферите на антирасизма, човешките права, международното разбирателство и общия мир“, съобщава „Гардиън“.

Сред предишните носители е Даниел Елсберг, който разкрива на света, че САЩ поддържат тайни служби заради войната във Виетнам. Обявявайки Льо Каре сутринта на 10 януари, организаторите на наградата подчертаха „неговата ангажираност и човеколюбиво формиране на мнения чрез литературата, взимайки предвид свободата на индивида и фундаменталните проблеми на човечеството“.

Привличайки световно внимание, той непрекъснато ни насърчава да дискутираме циничните игри на власт на управляващите, алчността на световните корпорации, безотговорната игра на корумпираните политици с нашето здраве и благополучие, нарастващите международни престъпления, напрежението в Близкия изток и притеснителното надигане на фашизма и ксенфобията в Европа и САЩ“, се обосновават организаторите, като изтъкват, че кариерата на Льо Каре е „изключителен принос към необходимата борба за свобода, демокрация и социална справедливост“.

Джон льо Каре обяви, че ще дари цялата сума на наградата си на международната неправителствена организация „Лекари без граници“.

Авторът на романи, сред които популярните „Шпионинът, който дойде от студа“ и „Екипът на Смайли“, често засяга в творчеството си злоупотребата с власт. Най-често критикува правителства, големи фармацевтични компании и представители на оръжейния бизнес. Най-новата му книга, „Agent Running in the Field“, представя сблъсъка между службите на САЩ и на Великобритания, които се опитват да подкопаят авторитета на ЕС.

От дълги години Льо Каре отказва награди – през 2011 г. бе номиниран за „Ман Букър“, но настоя името му да бъде изтеглено от списъка. Обясни, че е поласкан, но не се състезава за литературни награди.

Малко са писателите носители на признанието „Улоф Палме“, наречена на социалдемократа, който управлява Швеция 11 години и бе застрелян на улица в Стокхолм през 1986 г. на излизане от кино. Драматургът и политически дисидент Вацлав Хавел я печели през 1989 г., съвсем скоро след като става президент на Чехословакия; датският романист Карстен Йенсен я получава през 2009 г., а през 2011-а тя е връчена на италианския журналист и автор на „Гомор“ Роберто Савиано.

Джон льо Каре ще получи отличието си на церемония в Стокхолм на 30 януари.

Вижте още: ДЖОН ЛЬО КАРЕ: БРЕКЗИТ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg