Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Джон Малкович отново в Народния театър

Ще постави комедия на Бърнард Шоу, която разказва не особено ласкаво за българите - къпят се веднъж в живота и не четат

Джон Малкович през февруари тази година в Народния театър. Снимка: Васил Донев/БГНЕС - Джон Малкович отново в Народния театър

Джон Малкович през февруари тази година в Народния театър. Снимка: Васил Донев/БГНЕС

Около година след първата си среща с нашата публика Джон Малкович се завръща в България, този път за да работи с български актьори. Малкович ще създаде спектакъл за афиша на Народния театър, съобщават от първата ни сцена. 

Американският актьор, режисьор и продуцент е избрал да постави заглавие на Бърнард Шоу – „Оръжията и човекът“. От Народния отбелязват, че гастролът на Малкович е договорен от директора Васил Василев и това ще бъде първият от няколко предстоящи съвместни проекта между режисьора и театъра. Актьорският кастинг с трупата на Народния театър ще се проведе през новия театрален сезон 2023/2024, а репетициите ще започнат през септември 2024 г.

Джон Малкович се превърна в сензацията на българския театрален сезон тази година със спектакъла „В самотата на памуковите полета“ по пиесата на Бернар-Мари Колтес, партнира си с литовската актриса Ингеборга Дапкунайте под режисурата на Тимофей Кулябин. За трите дати през февруари Народният театър пусна билети на невиждани до този момент цени – от 80 до  400 лв. По-късно тази година – в настоящия месец юли – Малкович се завърна пред българската публика, но този път във Варна, и с друго заглавие – „Адска комедия“. Там цените на билетите бяха далеч по-поносими за бъларските ценители – до 75 лв.

Според анонса на Народния театър, действието в комедията „Оръжията и човекът“ се развива в България и голяма част от героите са българи. В основата на сюжета е битката при Сливница по време на Сръбско-българската война през 1885 г. Пиесата не е особено ласкава към нас, според нея българите мият ръцете си 2-3 пъти в седмицата, а се къпят веднъж в живота си. И книгите не са им познати, в цялата страна има само една библиотека в частен дом. Пиесата е доста обидна за страната ни. Все пак трябва да се знае, че Шоу никога не е бил в България. „Оръжията и човекът“ се играе за първи път през април 1894 година в Лондон. Играна е и в България.

Вижте още: КОЛКО МОЖЕ ДА СЕ ОБЪРКА ЕДИН ГОЛЯМ БРИТАНСКИ АВТОР

70-годишният Джон Малкович е носител на награда „Еми“, номиниран е за „Оскар“, „Златен глобус“, „Сателит“, „Бафта“, „Сатурн“. Той е един от основателите на чикагския театър „Степенулф“. През 1983 г. се мести в Ню Йорк, играе на Бродуей. Дебютира в киното с филма „Място в сърцето“ (1984), за който е номиниран за „Оскар“ за второстепенна мъжка роля. Дебютът му като режисьор е с филма „The dancer upstairs“ (2002).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС