Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Джон Малкович ще играе диригента Серджу Челибидаке

Филмът ще бъде заснет от Серж Йоан Челибидаке, сина на маестрото

Диригентът Серджу Челибидаке и актьорът Джон Малкович (вдясно). Снимки: Колекция „Дан Хадани“, Национална библиотека на Израел/ЕПА/БГНЕС - Джон Малкович ще играе диригента Серджу Челибидаке

Диригентът Серджу Челибидаке и актьорът Джон Малкович (вдясно). Снимки: Колекция „Дан Хадани“, Национална библиотека на Израел/ЕПА/БГНЕС

Джон Малкович ще превъплъти знаменития диригент Серджу Челибидаке в биографичния филм „Жълтата вратовръзка“, съобщава „Варайъти“. Режисьор на филма е синът на маестрото Серж Йоан Челибидаке, чиято драма „Октав“ през 2017 г. стана най-касовият филм по кината в Румъния. Сценарият е на Джеймс Оливие, който не за пръв път работи с този режисьор.

Животът на Серджу Челибидаке е интересен и пълен с обрати. Роден е в Румъния, там започва и първото си висше образование по математика и философия, като при това играе професионално футбол в „Рапид“ – Букурещ. Но музиката го влече неустоимо и той заминава да учи дирижиране в Берлин. Тогава започва и увлечението му по дзен-будизма. През 1945 г. Челибидаке става най-младият диригент на Берлинската филхармония. Легендарно е съперничеството му с Херберт фон Караян, заради когото Челибидаке отказва да свири в Берлин и Виена.

В кариерата си Челибидаке е бил главен диригент на Лондонската филхармония (1962 – 1963 и 1977), на Радиооркестъра в Стокхолм, Оркестъра на Радиото в Щутгарт (от 1972), Оркестъра на Френското национално радио (от 1975), а от 1979 г. е главен диригент на Мюнхенската филхармония, където работи до края на живота си.

През 1994 г. Челибидаке гостува и в София с огромен успех.

Известен е и с това, че не е разрешавал да се правят записи на концертните му изпълнения, защото е бил уверен, че няма да окажат върху слушателя същия ефект, като при изпълнение в зала.

„Да се въплътя в Сердж Челибидаке е огромна чест. Уникален и неповторим талант, той е смятан за един от големите майстори на класическата музика от миналия век. Да изиграя Челибидаке в зрялата му възраст ще бъде сложно и увлекателно пътешествие“, казва Джон Малкович пред „Варайъти“.

Засега не е известно кой ще играе диригента в младите му години. Не са обявени и актьорите за останалите роли. Снимките на филма ще започнат през пролетта или лятото на 2022 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах