POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джон Малкович в пиеса за Дилъра и Клиента в Народния

„В самотата на памуковите полета“ е философски текст за тъмна похот, наказуема и призната като престъпление във всяко общество

Джон Малкович за пръв път излиза на българска сцена. Снимка: Народен театър „Иван Вазов“ - Джон Малкович в пиеса за Дилъра и Клиента в Народния

Джон Малкович за пръв път излиза на българска сцена. Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

Името на Джон Малкович е достатъчно, за да събуди театрална страст и да гарантира публика. Важно е да се знае и с какъв текст ще се появи той пред българските зрители на 16, 17 и 18 февруари на сцената на Народния театър.

„В самотата на памуковите полета“ е философски пиеса на Бернар-Мари Колтес. Издадена е през 1987 г., две години преди авторът ѝ да почине от СПИН. Поставена е за първи път във Франция през 1987 г. от Патрис Шеро.

Написана в стила на философските диалози от XVIII век, в нея се срещат двама непознати – Дилъра и Клиента. Започва игра на купуване и предлагане, в която излизат наяве всички скрити тъмни кътчета на човешкото съзнание и подсъзнание. Човешките отношения са представени като сделка, сблъсък на желание и отвращение, дуалистичен двубой, след който остава само мрак и самота. Самият Колтес казва, че ролята на Дилъра е написана за черен актьор, защото „ако са двама бели, вече би имало разбиране…“. В режисьорското решение на Кулябин чернокожият е заменен от жена.

Колтес и неговият драматургичен стил се изучават в гимназиите във Франция заради специфичния му писателски маниер и поетичната стилистика на драматургичните му творби. Френската театроведка Ан Юберсфелд казва за него:

„Театърът на Колтес впечатлява всички зрители заради наличието в една и съща творба на високо философско измерение и същевременно на груба и спонтанна житейска философия, изразяваща тези, които обичат полумрака“.

Пиесата на Колтес не за пръв път ще бъде показана на българския зрител. Първото ѝ представяне на родна сцена е било през сезон 1991/1992 г. в МТИ на НДК под режисурата на Здравко Митков. Андрей Баташов тогава е играл Дилъра, а Ивайло Герасков – Клиента.

По същото време, през 1992 г., Българското национално радио представя „В самотата на памуковите полета“ като радиотеатър, режисиран от Цветан Цветков-Молловски и с участието на Любомир Младенов и Иван Налбантов.

Преди по-малко от година, през март 2022, Театър „Реплика“ представя своя версия на пиесата – „10 реплики“, постановка на Гаро Ашикян. В „10 реплики“ текстът на Колтес е само основа и актьорският състав е разширен от двама на седем души. Актьорите поетапно влизат в ролите на двамата персонажи и предават щафетно текста на пиесата един към друг.

В интерпретацията на Тимофей Кулябин Джон Малкович играе Клиента, а Ингеборга Дапкунайте – Дилъра.

Флегматичен и директен, Джон Малкович, ненадминатият Валмон от спечелилия „Оскар“ филм „Опасни връзки“ (заедно с Мишел Пфайфър и Глен Клоуз през 1988 г.) и един от пионерите на историческата експериментална театрална група Steppenwolf в Чикаго (от 1976 до 2020 г.), единственият холивудски актьор, който ни покани да се потопим в съзнанието му с култовия арт-хаус филм по сценарий на Чарли Кауфман „Да бъдеш Джон Малкович“ (1999), излиза за пръв път на българска сцена. Партнира му многократно награждаваната литовска актриса Ингеборга Дапкунайте, позната както от „Мисията невъзможна“ (1996) и „Седем години в Тибет“ (1997), така и от „Изпепелени от слънцето“ на Никита Михалков от 1994 г. От 1991 г. Дапкунайте е партньор на Малкович на театралната сцена в Лондон и имат поне десетина общи изяви в театъра и киното.

В интерпретацията на Тимофей Кулябин, представяна вече в няколко държави, Дилъра и Клиента се срещат, но до края не става ясно нито какво предлага единият, нито какво иска да купи другият. По време на действието високотехнологични камери следят от всички страни актьорите и разкриват чрез образи какво се крие зад техните увъртания: стар случай на педофилия.

„Ние правим шоу за една тъмна похот, наказуема и призната като престъпление във всяко общество според закона. На сцената има двама актьори, но по същество един човек. Всичко се случва в подсъзнанието му“, казва режисьорът пред медиите преди представлението си в Атина.

Само на 37 години, Тимофей Кулябин вече се е утвърдил като един от най-изтъкнатите руски режисьори от по-младото поколение. Наскоро публичната му критика срещу инвазията на Русия в Украйна го принуди да потърси убежище в Европа. „В самотата на памуковите полета“ е вторият негов спектакъл на сцената на Народния театър – той вече постави с трупата „Нора“ по Хенрик Ибсен.

Вижте още: ПУСКАТ БИЛЕТИ ДО 400 ЛВ. ЗА ДЖОН МАЛКОВИЧ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg