Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джон Малкович в София: Интересът към мен е преходен

За да има евтини билети, трябваше да има и малко по-скъпи, обясни директорът на Народния театър Васил Василев

„България има  чудесни актьори, работил съм с някои и съм ги режисирал - както на сцена, така и на екран“, каза Джон Малкович. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Джон Малкович в София: Интересът към мен е преходен

„България има чудесни актьори, работил съм с някои и съм ги режисирал - както на сцена, така и на екран“, каза Джон Малкович. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Не знам нищо за цената на билетите за театър и нямах представа, че толкова малко международни актьори играят в България, заяви Джон Малкович днес на срещата си с българските медии. Американският актьор е у нас от вчера за гастрола си на сцената на Народния театър със спектакъла „В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари Колтес. Постановката на Тимофей Кулябин с участието на Ингеборга Дапкунайте ще има три представления у нас – на 16, 17 и 18 февруари.

Билетите и за трите дати на представлението вече са изчерпани, въпреки че се продаваха на цени от 50 до 400 лева. Екипът на „В самотата на памуковите полета“ пристигна в София дни след 4-дневен маратон на спектакъла в Атина, където публиката можеше да ги гледа с билети до 55 евро.

Цената на билетите обаче, която възмути мнозина у нас, не е тема, с която Малкович е запознат, разбрахме от самия него на пресконференцията в Народния театър. Актьорът се изненада, че присъствието му в столицата е предизвикало подобни дебати и сподели учудването си, че е сред малцината големи международни актьори, дошли на родна сцена:

„От личен опит знам, че България има някои чудесни актьори, работил съм с тях и съм ги режисирал, както на сцена, така и на екран. Тези, с които съм работил, бяха изключителни и добре подготвени. Съмнявам се, че ние ще направим нещо, което те не могат, ще се изненадам, ако случаят е такъв“.

По темата за билетите се намеси директорът на театъра Васил Василев:

„Винаги съм твърдял, че това е нормалният път на българския театър да се отвори към света и европейските пространства, към световната драматургия и режисура. В рамките на 8 месеца ние го доказваме. Колкото се отнася до цената на билетите, искам да ви благодаря, защото никой от вас не тръгна, че продаваме билети по 25 евро, а всички направихте точно обратен коментар, за което съм много щастлив. Ние, като почитатели на „Да бъдеш Джон Малкович“, се съобразихме с филма, където се продаваха билети по 200 долара за Малкович, и в общи линии направихме и тази максимална цена. Но, разбира се, за да има евтини билети, трябваше да има и малко по-скъпи. Изключително съм щастлив, че България се развива добре и има меценати, които са готови да подпомогнат други, които нямат възможност“.

Директорът на театъра Васил Василев (първият отляво) обясни пред медиите стратегията си със скъпите билети за спектакъла. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Самият актьор е забелязал интереса към него още при разходката си из София на 13 февруари:

„Разходих се вчера из града и, изненадващо, не бях сам по улиците – иронично отбеляза той, като преди това заподозря че вниманието към него е „преходно“. – И това ми напомни как не мога да видя никаква разлика между социалните мрежи и „Щази“. Може би с това изключение, че социалните мрежи са много по-проникващи, по-добре финансирани и с много повече служители“.

Човечеството се нуждае от много кураж, за да поставя под въпрос наративите, които му се продават непрекъснато, допълни актьорът, независимо дали в медиите, или от хора, които вярват на всичко прочетено и видяно.

„Това е голямото ми притеснение“, заключи той.

На въпрос за социалното послание в пиесата на Бернар-Мари Колтес, както Малкович, така и Дапкунайте се съгласиха, че такова няма:

„Тази пиеса единствено поставя въпроси, не дава никакви послания – коментира актрисата. – Целта не е да поучава хората или да ги насочва какво да правят. Дори аз не мога да отговоря на въпросите, които тази пиеса поставя и това я прави интересна за мен“.

На въпрос кой от двамата герои в спектакъла предпочитат – Дилъра или Клиента, Ингеборга Дапкунайте отговори с цитат от „Игра на тронове“: „Всички ще умрем“. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Това не е първото гостуване на Малкович у нас, той вече е бил в София за снимките на филм с Антонио Бандерас. Актьорът не посочи кои места в столицата ни са му направили впечатление вчера по време на разходката, отбеляза само, че е посетил няколко църкви и музеи и намира града за очарователен.

Гостуването не е първо и за Дапкунайте, която е гледала премиерата на „Нора“ в Народния театър – „едно от най-добрите представления, които съм гледала през последните години, с изключително добри актьори“.

Срещата на медиите с Малкович и Дапкунайте се проведе при строг контрол и бе охранявана от гардове с изрична забрана за селфита с актьорите, издадена от продуцентската компания на „Памуковите полета“. На пресконференцията присъства и директорката на пиар отдела на театъра Велислава Кръстева, която не се включи в събитието, но зае с колегите си първия ред, запазен за „Екипа на „В самотата на памуковите полета“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90