Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джонатан Франзен: Птиците умират от промените в климата

Земята е пациент, тежко болен от рак, твърди писателят

"Нека не гледаме на природата като на нещо абстрактно, което умира", призовава писателят Джонатан Франзен. - Джонатан Франзен: Птиците умират от промените в климата

"Нека не гледаме на природата като на нещо абстрактно, което умира", призовава писателят Джонатан Франзен.

Птиците са големите жертви на промените в климата, твърди писателят Джонатан Франзен, който е страстен природозащитник и член на Американската служба за опазване на птиците. В статия, поместена в новия брой на „Нюйоркър“, авторът на „Поправките“ и „Свобода“ призовава да гледаме на Земята като на пациент, който е болен от смъртоносна форма на рак: „В нашите ръце е да решим как искаме да го лекуваме – с агресивно лечение, което го обезобразява, или с търпение и симпатия.“

„Темата за птиците превъзхожда всички останали във времето, в което живеем. Това, че съм загрижен за добруването на пернатите в настоящето повече, отколкото от добруването на хората вбъдеще, ме кара да се чувствам малко егоистично. Но докато всички се интересуваме от покачването на световния океан и влиянието на това явление върху икономиката и живота на по-бедните страни, малко от нас си задават въпроса какво причиняват вятърните турбини на хилядите орли и кондори, които намериха в тях смъртта си.

Истината е, че изпитвам вина всеки път, когато отида до бакалията с автомобила си заради всички вредни изпарения, които се отлагат от колата ми във въздуха“, пише Франзен. В потвърждение на неговите думи е и докладът на Националното орнитоложко общество на Америка, който също отбелязва промяната в климата като „най-голямата заплаха“ за птиците.

Писателят отбелязва в статията си, че стъклените стени на не един футболен стадион са причина за смъртта на хиляди птици всяка година.

„Природозащитниците и в частност орнитолозите се опитват в различни кампании да приканят спонсорите на спортните съоръжения да използват стъкла с релеф, за да могат птиците да правят разлика между смъртоносния материал за тях и въздуха, но корпорациите отказват, тъй като това ще повиши разходите им с около 10 процента“.

Франзен приканва всеки, на когото му пука за природата, да превърне климата в първостепенен приоритет.

„Докато безкрайната промяна на климата продължава да надцаква всички останали проблеми на околната среда, то нито една част от планетата не е в безопасност. Човечеството трябва да се обедини и да възприеме природата като сбор от специфични хабитати, които са застрашени, и да се опита да ги спаси, вместо да разглежда природата като нещо абстрактно, което умира. Ако се обединим, може да дадем отпор на разрушаването на света, в който живеем.

Нека гледаме на Земята като на пациент, който е болен от смъртоносна форма на рак. В нашите ръце е да решим как искаме да го лекуваме – с агресивно лечение, което го обезобразява, или с търпение и симпатия. Може да препречим всяка река, да попарим всяко парче земя с полета от рапица, да изграждаме безкрайно много соларни ферми и да разполагаме вятърни турбини, за да осигурим няколко допълнителни години на умерено затопляне. Или може да се пригодим за по-кратък, но по-качествен живот, защитавайки райони, в които диви животни и екзотични растения са на ръба на изтреблението – техният край води след себе си и края на човечеството. Единственото предимство на втория вариант е, че ако чудотворно лекарство, подобно на фюжън енергията, се случи, би могло да има все още екосистеми, които могат да бъдат спасени“, казва Джонатан Франзен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg