Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Джонатан Франзен с нов роман – „ключ към всички митологии“

Трилогия за рода Хилдебранд, очевиден паралел към старонемския героичен епос „Песен за Хилдебранд“

Джонатан Франзен през 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джонатан Франзен с нов роман – „ключ към всички митологии“

Джонатан Франзен през 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Писателят Джонатан Франзен преди две години обяви, че работи по шестия си, последен роман – тъй като не знаел „дали някой има повече от шест напълно реализирани книги в себе си“ – за удоволствие на милионите си почитатели, се самоопроверга. Авторът на „Поправките“, „Свобода“ и „Чистота“ ще издаде следващия си роман през май 2021 г. – като първа част от трилогия, съобщава „Гардиън“.

Озаглавена Crossroads: A Novel: A Key to All Mythologies („Кръстопътища: Роман: Ключ към всички митологии, том 1“), сюжетът проследява историята на рода Хилдебранд – бащата Ръс, който иска да се отърве от нещастния си брак със съвършената си, но нестабилна съпруга Марион, включително от децата си. Действието се развива в 1971 г., когато Хилдебрандови са на кръстопът. Ръс е пастор на църква в предградията на Чикаго. Преди да прекрати брака си с Марион, тя прави първата крачка към развода. Семейството има три деца – Клем, морален абсолютист, завърнал се от колежа; Беки, кралицата на своя клас в гимназията си, и най-младия брат Пери, наркоман и пласьор на дрога, готов да стане нов човек. В следващите томове Франзен ще опише следващите две поколения от рода, стигайки до наши дни.

Историята на рода Хилдебранд, описана от Франзен, е фикция – но още от заглавието на романа става ясно, че се търси паралел със средновековния героичен епос „Песен за Хилдебранд“, който не е превеждан на български език. В основата на сюжета на древнонемската сага стои архидеята за битката между баща и син.

От издателската къща „Farrar, Straus and Giroux“, с която работи Франзен, описват „Кръстопътища“ като „основата на задълбочено проучване на човешките митологии, тъй като родът Хилдебранд навигира политическите, интелектуални и социални течения от последните 50 години“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Франзен избира деликатен начин да се пошегува с читателите си – заглавието на романа е същото като недовършената творба на преподобния Едуард Касобон от романа „Мидълмарч“ на Джордж Елиът.

„Смело, дразнещо, игриво, претенциозно, непредвидимо, очевидно, самоунищожително, самовъзвеличаващо е читателят да бъде поканен да направи връзката с Касобон… с други думи, перфектно за Франзен“, написа Дейвид Бър Герард в Туитър.

Джонатан Франзен е смятан за един от знаковите американски писатели на нашето време. За това свидетелстват и литературните награди, с които са удостоени романите му – за „Поправки” е номиниран за „Пулицър” и получава Националната литературна награда на САЩ. За следващия му роман „Свобода” списание „Тайм” пише на корицата си:

„Великият американски писател Джонатан Франзен”.

„Чистота” не успява да достигне комерсиалния успех на „Поправките” и „Свобода”, но затвърждава мястото на Франзен като един от авторите, които формират облика на съвременната американска литература. И трите романа са издадени на български език.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах