Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джонатан Лител, автор на „Доброжелателните”, дебютира на руски в игралното кино

Ще работи с продуцентите на Кирил Серебренников

Писателят Джонатан Лител. Снимка: Давид Монио/Уикипедия - Джонатан Лител, автор на „Доброжелателните”, дебютира на руски в игралното кино

Писателят Джонатан Лител. Снимка: Давид Монио/Уикипедия

Писателят Джонатан Лител, автор на романа „Доброжелателните“ и носител на „Гонкур”, ще снима дебютния си игрален филм на руски език, съобщава кинокомпанията „Hype Film“, която продуцира и филмите на режисьора Кирил Серебренников.

„Щастливи сме от възможността да създадем нова творба с Джонатан, който безспорно е признат литературен гений на нашето време, а „Доброжелателните” е едно от най-важните произведения на съвременността. За нас е особено ценно и важно, че дебюта си в игралното кино Джонатан е решил да направи точно на руски и че той проявява голям интерес към нашата култура”, казва продуцентът на „Hype Film“ Иля Стюарт.

Снимките на пълнометражния игрален филм ще започнат в началото на 2021 г., но подробности около сюжета и подбора на актьори засега не са разкрити. Съпродуценти ще бъдат френската компания „Veilleur de Nuit“ и германската „Senator“.

Джонатан Лител е роден през 1967 г. в Ню Йорк, но е отрасъл и е получил образованието си във Франция.

„Доброжелателните“ е втората му литературна творба, първата е кибепънк романът „Bad Voltage“, която нарича  „много лош научно-фантастичен роман“. Фон за сюжета на „Доброжелателните“ е Втората световна война, развива се на Източния фронт. Разказът върви през спомените на измислен офицер от СС. Вдъхновява се да я напише, след като вижда снимка на съветската партизанка Зоя Космодемянская, екзекутирана от Вермахта.

Публикуван през август 2006 г., е написан на френски и печели едновременно двете най-престижни литературни награди във Франция – „Гонкур“ и Голямата награда за роман на Френската академия. На български е издаден през 2015 г. от „Колибри“.

Лител е режисьор и на документалния филм „Wrong Elements“ – за децата войници на Джоузеф Кони, показван на фестивала в Кан през 2016 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС