Джонатан Прайс изкарал коронавирус през март и „тайничко е доволен от себе си“

Актьорът в блиц интервю пред „Гардиън“ - за ролята в „Двамата папи“ и Върховния врабец, за Джереми Корбин, британското правителство и братството по време на пандемия

Джонатан Прайс не искал ролята в „Двамата папи“, която впоследствие му донесе първа номинация за „Оскар“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джонатан Прайс изкарал коронавирус през март и „тайничко е доволен от себе си“

Джонатан Прайс не искал ролята в „Двамата папи“, която впоследствие му донесе първа номинация за „Оскар“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джонатан Прайс не искал ролята на папа Франциск във филма „Двамата папи“, защото смятал, че да играеш действащ римокатолически глава няма да се хареса на никого, споделя актьорът в блиц интервю за „Гардиън“. Образът обаче се превръща „в една от най-добрите ми работи“ и „жизнерадостно преживяване“. По-късно, когато продукцията бе излъчена в Рим пред хора от Ватикана, те одобрили превъплъщението му, разказва актьорът пред Майкъл Хоган. Признание за филма дойде и от Американската филмова академия под формата на три номинации за „Оскар“ – за Прайс, за Антъни Хопкинс в поддържаща роля и за сценария на Антъни Маккартън.

72-годишен с пространна кариера в киното и театъра, това бе първата номинация на актьора за филмовото отличие. Поразителната му прилика с папа Франциск направи впечатление на мнозина още от „Игра на тронове“, където Прайс игра Върховния врабец – отново религиозен пастир.

Вижте още: НА 72 ГОДИНИ С ПЪРВА НОМИНАЦИЯ ЗА „ОСКАР“

Някои смятат, че Врабецът е вдъхновен от лейбъристкия лидер Джеръми Корбин, но Прайс твърди, че прототипът му е тъкмо папата. Актьорът винаги е бил поддръжник на лявата политика, но по негово мнение Корбин никога не трябвало да става водач на Лейбъристката партия (той ръководи опозицията от 2015 до 2020 г.). Актьорът е силно критичен и към днешното британско правителство:

Фантастико

„Когато се депресирах от нашето отвратително управление, се успокоявах с факта, че не сме токова зле като Америка“.

Актьорството е терапия и пречистване за Прайс.

„Баща ми бе нападнат много агресивно, когато бях на 28. Пет години по-късно играх Хамлет в Кралския театър. Това ми помогна да изчистя много неща в нашите отношения – казва Прайс. – Театърът все още може да промени света. Преживяването на живо прониква по-дълбоко и остава по-дълго с хората. Изживяването от филмите е временно, може да има социален ефект, но за жалост имаме само един Кен Лоуч.

Прайс си припомня и познанството си със знаменитости като американския актьор Уорън Бийти и британската кинозвезда Бил Най.

„Всеки сантиметър от Бийти говореше, че той е филмова звезда. Срещал съм го няколко пъти и веднъж през 1976-а бяхме на вечеря в Ню Йорк. Жените избираха така пътя си към тоалетната, че да минат покрай него. Всеки път той сваляше очилата си и дръпваше от цигарата“, разказва Прайс.

По време на благотворителните търгове на актьора, предметите на Бил Най винаги предизвикали най-голям интерес:

„Но вече не иска да участва в тях. Мисля, че просто му омръзна да се предлага на дами от определена възраст“.

На въпрос какво мисли за пандемията, Прайс споделя, че е изкарал коронавируса в края на март. Осем дни прекарал в болница с пневмония, след това чувствал умора известно време, но „го преживях“.

„Сега имам високи нива на антитела в кръвта си и тайничко съм доволен от себе си“, споделя актьорът.

Карантината изкарал леко, тъй като всички останали също трябвало да стоят вкъщи:

„Живея в Източен Лондон, където има усещане за общество. Грижехме се един за друг, разменяхме си хляб и печива. Тайно се наслаждавах на времето, в което бях затворен у дома“.

И до днес Прайс смята, че най-важното в живота е любовта – да даваш и получаваш. Със съпругата си са заедно от 48 години.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах