Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Джони Деп иска $50 млн. от Амбър Хърд за клевета

Съдът ще даде ход на делото на актьора срещу бившата му съпруга заради нейна статия за домашното насилие

Амбър Хърд и Джони Деп през януари 2016 г., четири месеца преди актрисата да подаде документи за развод. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джони Деп иска $50 млн. от Амбър Хърд за клевета

Амбър Хърд и Джони Деп през януари 2016 г., четири месеца преди актрисата да подаде документи за развод. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джони Деп получи зелена светлина от съда да заведе дело за клевета срещу Амбър Хърд, съобщава „Ентъртейнмънт Уийкли“. Актьорът иска да пренесе спора с бившата си съпруга пред магистратите заради нейна статия за домашното насилие, публикувана във „Вашингтон Поуст“ през 2018 г. В статията актрисата казва, че е била жертва на домашно насилие, но никъде не споменава името на Деп. В домашно насилие го обвинява директно през 2016 г., когато тече процесът по развода им.

Делото все още не е започнало, тъй като през март 2019 година Хърд е пратила до съда във Вирджиния молба да не взима под внимание жалбата на Деп с аргумент, че дело по същите обвинения в момента тече във Великобритания. През ноември 2020 г. Върховният съд в Лондон постанови, че определението „бияч на съпруги“, използвано от британски таблоид във връзка с обвиненията на Хърд в домашен тормоз, може да бъде използвано по адрес на актьора.

Но според съда в окръг Вирджиния молбата на Хърд е несъстоятелна – статията на актрисата и статията в „Сън“ може и да си приличат по това, че обвиняват актьора в насилие, но твърденията, изказани в двата текста са „различни по своята същност“. Различават се и интересите в двете дела – докато в Лондон издателската група на таблоида опитва да защити репутацията си, а Хърд е само свидетел, то в САЩ Хърд е обвиняема и целите ѝ са да докаже истинността на твърденията си. По тази логика Хърд може да е била ключов свидетел по делото във Великобритания, но не може да се счита, че е била страна по делото, тъй като статията ѝ във „Вашингтон Поуст“ е била публикувана след подаването на жалбата в Лондон.

„Аз станах публична фигура, представлявах жертвите на домашно насилие и усетих с пълна сила гнева на нашата култура срещу жените, които разказват за това“, пише Хърд в статията си от 2018 г.

Три месеца след публикуването ѝ Деп подава документи с искане да заведе дело за клевета срещу бившата си съпруга. Той има намерение да иска от нея 50 млн. долара обезщетение. В документите, подадени от адвокатите на Деп, се казва:

„Господин Деп никога не е тормозил госпожица Хърд. Обвиненията срещу него бяха фалшиви, още когато бяха направени през 2016 г. Те бяха част от хитра измама с цел генерирането на позитивно публично отношение към Хърд и с цел тласък на кариерата ѝ“.

В отговор на най-новото решение на съда, че Деп има право да съди Хърд за клевета, адвокатите на актрисата коментираха пред „Пийпъл“:

„Това фриволно действие е поредният опит на Джони Деп да заглуши Амбър Хърд. Тя няма да бъде заглушена. Действията на господин Деп доказват, че той не може да приеме истината за продължаващото си поведение на насилник. И докато той изглежда до крайност фиксиран в постигането на самоунищожението си, ние ще надделеем и ще спечелим това безпочвено дело, за да спрем продължителния подъл тормоз над клиента ни от господин Деп и неговия адвокатски екип.“

Откакто започна битка с бившата си съпруга, кариерата на Джони Деп понесе големи морални и финансови щети – по молба на „Дисни“ той се съгласи да се откаже от ролята си на Гелърт Гринделвалд в третия филм „Фантастични животни“. Новината, че ще получи награда за цялостно творчество на фестивала в Сан Себастиан, бе посрещната с критики от организация на жени режисьори в Испания. В интервю от миналата седмица Деп споделя, че най-новият филм с негово участие – „Минамата“ все още не е получил широко разпространение в САЩ, защото Холивуд го бойкотира.

Вижте още: ДЖОНИ ДЕП: ХОЛИВУД МЕ БОЙКОТИРА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg