Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джони Деп: Никой не е в безопасност от кенсъл културата

Достатъчно е един човек да каже едно изречение и земята изчезва под краката ти, коментира актьорът на пресконференция

Джони Деп с наградата си за цялостно творчество от филмовия фестивал в Сан Себастиан. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джони Деп: Никой не е в безопасност от кенсъл културата

Джони Деп с наградата си за цялостно творчество от филмовия фестивал в Сан Себастиан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джони Деп получи наградата си за цялостно творчество от филмовия фестивал в Сан Себастиан на 22 септември и отново използва публичността, за да сподели мнението си за кенсъл културата. Актьорът даде пресконференция във връзка с отличието си, на която журналистите са получили предварително предупреждение да не задават въпроси, които не се отнасят за кариерата на актьора, пише „Варайъти“.

Неизбежно такъв въпрос се появи и Деп не избегна отговора му. Ситуацията е „сложна“, започна той, тъй като кенсъл културата може да се разглежда като „събитие в историята, внезапен порив да осъдиш някого на базата на замърсен въздух, излязъл от нечия уста“.

На последвалия въпрос дали се чувства в безопасност в подобен свят, Деп отговаря положително, но после се поколебава как да продължи и в крайна сметка променя първоначалния си отговор:

„Този процес е дотолкова изпуснат от контрол, че, гарантирам ви, никой не е в безопасност. Нито един от вас, нито един. Достатъчно е един човек да каже едно изречение. Едно изречение и земята изчезва изпод краката ти.“

Коментарите му са във връзка с публичната раздяла на Деп с бившата му съпруга Амбър Хърд. Макар и двамата официално да се развеждат през 2016 г., сагата продължава и до днес, след като през 2018 г. „Вашингтон поуст“ публикува неин коментар, в който актрисата се описва като жертва на домашно насилие. Името на Деп не се споменава в текста, но въпреки това той е завел дело за клевета срещу нея в Щатите. Битката им за кратко се проведе и на британска почва, когато през лятото на 2020 г. течеше делото за клевета, заведено от Деп срещу таблоиден вестник заради заглавието „бияч на съпруги“. Хърд бе основният свидетел по делото и пред магистратите описа поредица от случаи на домашно насилие. През ноември съдът отсъди в полза на таблоида.

„Това се случи не само на мен –продължи актьорът на пресконференцията, но избягвайки да уточнява какво точно му се е случило. – Случи се на много хора. Подoбнo нещо се случи на мъже, жени и деца, които пострадаха от различни несправедливости и тъжното е, че в някакъв момент са решили, че е нормално. Вярвам, че ако си въоръжен с истината, това е всичко, от което се нуждаеш. Когато има някаква несправедливост, независимо дали срещу теб или срещу човек, когото обичаш или в когото вярваш, не стой мирно. Не ги оставяйте без вашия глас, те имат нужда от него.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg