Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джордж Клуни: Расизмът е пандемията на Америка

Актьорът с призив да не се гласува за Доналд Тръмп на предстоящите избори

Джордж Клуни на Венецианския филмов фестивал през 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джордж Клуни: Расизмът е пандемията на Америка

Джордж Клуни на Венецианския филмов фестивал през 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джордж Клуни призова за промяна в системата на институциите в Америка, за справедливост и политическа отговорност в страната в есе по повод убийството на Джордж Флойд. Флойд почина преди седмица в Минеаполис след задушаване, причинено от полицай, и смъртта му предизвика вълна от граждански протести в около 50 града в различни щати.

Публикувано в „Дейли бийст“, в есето си Клуни пише, че Америка има нужда от спешни действия, за да се справи с „пандемията от расизъм“, която бушува в страната.

Няма съмнение, че Джордж Флойд е убит – посочва Клуни. – Видяхме как той пое последния си дъх в ръцете на четирима полицаи.

Актьорът заявява, че подкрепя протестите, и поздравява милиони хора по света за реакцията им.

Не знаем кога тези протести ще се уталожат. Просто се молим и се надяваме, че никой друг няма да бъде убит – пише Клуни. – Но също така знаем, че много малко ще се промени. Гневът и тъгата, която отново е по улиците ни, е просто напомняне колко малко сме пораснали като държава, имайки предвид първоначалния ни грях, робството. Това е нашата пандемия. Инфектирала е всеки от нас и след 400 години все още не сме открили ваксина.

Клуни завършва есето си с призив Доналд Тръмп да бъде премахнат от президентския пост и хората да не гласуват за него на предстоящите президентски избори:

Нуждаем се от политици и законотворци, които са отражение на честността на гражданите. А не лидер, който подклажда омразата и насилието, все едно идеята да се стреля по хората, които ограбват магазини, е по-различна от призив към расистите. Има още един начин трайната промяна да настъпи в тази страна: гласувайте“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg