Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Джордж Лукас отваря частен музей за изобразително изкуство

Ще изложи еклектичната си лична сбирка с произведения от Древен Египет до съвременно изкуство

„Триумфът на Галатея“ от Артемизия Джентилески ще бъде изложена в музея на Лукас. Снимка: „Кристис“ - Джордж Лукас отваря частен музей за изобразително изкуство

„Триумфът на Галатея“ от Артемизия Джентилески ще бъде изложена в музея на Лукас. Снимка: „Кристис“

Джордж Лукас, създател на шедьоврите на попкултурата „Междузвездни войни“ и „Индиана Джоунс“, ще изложи личната си сбирка от произведения на изкуството в частен музей в Лос Анджелис. „Музеят за наративно изкуство Лукас“ ще експонира от древноегипетски барелефи до автопортрет на Фрида Кало и от платна на Артемизия Джентилески до творби на съвременното изкуство, отбелязва „Арт нюзпейпър“.

Лукас работи по идеята си за музей вече десетина години, но след злополучните опити да го открие в Сан Франциско и Чикаго, сега е спрял избора си на Лос Анджелис. Музеят ще бъде открит през 2023 г. в сграда с площ близо 10 хил. кв. м.

Когато Лукас за пръв път обявява идеята си за музей, изкуствоведите решават, че им предстои да видят илюстрации, комикси и артефакти от снимачните площадки на „Междузвездни войни“ и картини на Норман Рокуел, за които се знае, че режисьорът колекционира. Но през последните години, когато Лукас наема Сандра Джексън-Дюмон, бивш експерт от „Метрополитън“, бъдещият Музей на наративното изкуство се сдобива с ред ценни произведения.

Преди година в колекцията на Джордж Лукас влиза „Автопортрет, посветен на доктор Елоесер“, рисуван от Фрида Кало. През октомври 2020-а на търг в „Кристис“ срещу 2,13 млн. долара Лукас купува картината на Артемизия Джентилески „Триумфът на Галатея“ (1650). За картината на афроамериканския художник Робърт Коулскот, съвременен прочит на христоматийното произведение на американското изкуство „Вашингтон пресича Делауеър“, Джордж Лукас е платил рекордните за автора 15,3 млн. долара.

Най-старият експонат в бъдещия Музей на наративното изкуство вероятно ще бъде древноегипетски барелеф, датиран от 2100 г. пр. н. е. Има и няколко ренесансови картини. Все пак ядро на колекцията е изкуството на ХХ и ХХІ век, с много произведения на афроамерикански и латиноамерикански автори. Според Сандра Джексън-Дюмон обединяващ мотив на еклектичната колекция е абстрактната идея за „читаемост“ на изкуството, тоест – способността му да бъде разбираемо за аудиторията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах