Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джордж Лукас прави музей „като никой друг на света“

Ще бъде място, което премахва разделението между елитно и популярно изкуство

Музеят на Лукас ще се простира на 300 хил. кв. м и ще отвори врати за посетители през 2021 г. Илюстрация: MAD Architects - Джордж Лукас прави музей „като никой друг на света“

Музеят на Лукас ще се простира на 300 хил. кв. м и ще отвори врати за посетители през 2021 г. Илюстрация: MAD Architects

Джордж Лукас, създателят на сагата „Междузвездни войни“, работи върху първия по рода си музей на наративното изкуство, фокусиран основно върху миналото, настоящето и бъдещето на „визуалния разказ“. Сградата на музея в Лос Анджелис ще се простира на 300 хил. кв. м и ще отвори врати за посетители през 2021 г., съобщава The Art Newspaper.

Но бъдещият музей вече има сайт, от който научаваме:

„Това е първият музей от този вид, с безпрецедентна колекция, която ще съчетава живопис и попкултура – от илюстрации до комикси, с гледната точка на специалисти към творческия процес в киното и безграничния потенциал на дигиталните медии. Правим музей като никой друг на света“.

Институцията, съвместен проект на Лукас и бизнесдамата Мелъди Хобсън, негова съпруга, ще има няколко галерии за артколекциите, изложбени зали, два киносалона за всекидневните прожекции и образователни пространства. Експозиционният парк ще бъде разположен на място, доскоро заемано от няколко паркинга, и ще бъде забиколен от 11 акра зелени площи.

„Нашата цел е да създадем най-всеобхватния и достъпен музей на изкуствата в света – място, което обединява хора от всички страни на живота“, каза Хобсън на церемонията по откриването на строителството.

„Наративното изкуство разказва истории през изображението – продължава тя. – Силата на визуалния наратив е в това, което ни кара да изпитваме. Изображенията възпламеняват въображението ни, събуждат емоции и улавят универсални вселенски истини и стремежи. Смятаме, че всеки от нас може да види по нещо от себе си в колекциите – дори в историите от преди много време или в световете от далечното бъдеще.“

Институцията, която е представена като „музей без граници, където измислените разделения между елитно и популярно изкуство липсват“, вече има колекция с илюстрации, комикси и картини на творци като Пиер-Огюст Реноар, Уинслоу Хоумър и Норман Рокуел, дарени от режисьора на междузвездния епос.

„Наративното изкуство и разказвачеството раздвижват нашите емоции, оформят стеремежите ни като общество и са лепилото, което ни държи заедно около общите ни вярвания“, обяснява идеята си и самият Лукас.

Стойността на музея е 1 милиард долара.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах