Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джордж Лукас си вдига музей за $700 млн.

Лукас получи над 4 млрд. долара от продажбата на компанията си през 2012-а и сега ще  вложи 700 млн. долара в музей. - Джордж Лукас си вдига музей за $700 млн.

Лукас получи над 4 млрд. долара от продажбата на компанията си през 2012-а и сега ще вложи 700 млн. долара в музей.

Сан Франциско и Лос Анджелис отпаднаха от надпреварата за място, което да събере колекцията на създателя на „Междузвездни войни”. Джордж Лукас избра Чикаго, за да приюти музей на стойност 700 милиона долара, който създателят на „Междузвездни войни” планира да построи. 

Макар Лукас да е израснал и да е прекарал по-голямата част от живота си в Сан Франциско, връзката му с Чикаго идва от съпругата му Мелъди Хобсън. Тя е инвестиционен банкер и председател на борда на директорите на Dream Works Animation – дъщерна фирма на компанията на Стивън Спилбърг Dream Works SKG. Преди да се оженят през юли миналата година, Джордж никога не е имал вземане-даване с Чикаго, нито е снимал филм там.

Лукас получи повече от 4 милиарда долара при продажбата на компанията си на „Дисни студио” през октомври 2012-а и сега е решил да вложи поне 700 милиона в изграждането и управлението на музея. Той ще се нарича „Музей на наративното изкуство „Лукас”. По план трябва да отвори врати през 2018 г.

Първоначално създателят на Дарт Вейдър и компания искал да разположи зданието на брега на Сан Франциско, но местната управа не успяла да отдели необходимия за целта парцел. Лукас пък отхвърлил предложените му алтернативи.

„Да избера Чикаго, е правилно решение за музея, но беше трудно за мен, защото имам силни и лични корени със Сан Франциско”, споделя режисьорът.

Освен предмети, свързани със сагата му „Междузвездни войни”, в това число и модел на „Хилядолетният сокол – космическия кораб на Хан Соло, Лукас ще изложи в музея и огромната си колекция от произведения на изкуството. В нея може да бъдат видени творби и на Норман Рокуел.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах