Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джордж Р. Р. Мартин дава стипендии на изгряващи писатели

Авторът на „Игра на тронове“ ще подкрепи финансово „създатели на нови светове“

„Милиони хора никога не са посещавали Рим или Париж, но познават Колизеума и Айфеловата кула като я видят. По същия начин и Ломидол, Графството и Мините на Мория са бързо разпознаваеми от неизброимите читатели по целия свят“, казва Джордж Р. Р. Мартин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джордж Р. Р. Мартин дава стипендии на изгряващи писатели

„Милиони хора никога не са посещавали Рим или Париж, но познават Колизеума и Айфеловата кула като я видят. По същия начин и Ломидол, Графството и Мините на Мория са бързо разпознаваеми от неизброимите читатели по целия свят“, казва Джордж Р. Р. Мартин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„В днешно време светът се нуждае от чудеса повече от когато и да било“, твърди Джордж Р. Р. Мартин – затова започва инициатива с цел да подпомогне формирането на ново поколение автори за дълго пътуване в литературата. Писателят обяви в личния си сайт, че ще отпусне стипендия за „създатели на нови светове“.

Стипендията на Мартин Worldbuiders (Създатели на светове) ще бъде ежегодна и ще поеме таксата на един автор в шестседмичния курс на творческата работилница „Клариън Уест Райтърс“ (Clarion West Writers) в Сиатъл. Победителят ще се избира всяка година от жури. Няма условие за възраст, пол, религия, раса, произход и образование, отбеляза Мартин. Кандидатите трябва да демонстрират „едновременно нужда от финансова подкрепа и талант за създаването на паралелни светове“.

По думите на Мартин, епичната фантастика „изисква запомнящо се място на развитие… свят, който хем прилича, хем не на нашия, със своята собствена богата история, география и обичаи, своите собствени красоти и страховитости“.

Мартин, по чиито книги е сериалът „Игра на тронове“, посочи Дж. Р. Р. Толкин като „строител на светове без аналог“:

„Най-доброто фентъзи ни отнася далеч от полетата, които познаваме, към светове отвъд хълма, светове, които щом посетим веднъж, живеят в нашето въображение до края на живота ни. Тези светове налагат своята собствена реалност.

Милиони хора никога не са посещавали Рим или Париж, но познават Колизеума и Айфеловата кула като я видят. По същия начин и Ломидол, Графството и Мините на Мория са бързо разпознаваеми от неизброимите читатели по целия свят“.

Вдъхновяващи за Мартин са също въображаемите пейзажи на автори като наскоро починалата Урсула ле Гуин, създателката на света на Землемория, „Умираща земя“ на Джак Ванс, „Светът на диска“ на Тери Пратчет, „Хиборийската ера“ на Робърт Е. Хауърд и „Хрониките на Амбър“ от Роджър Зелазни.

„Оз, Невърленд, Нарния, Страната на чудесата, Зотик, Горменгаст, списъкът продължава ли, продължава“, пише той.

Мартин казва, че „Клариън Уест“ е една от най-успешните творчески работилници в света – и макар че от там предлагат множество други стипендии и финансова подкрепа, „никога не можеш да се наситиш“.

„Помня много добре какво е да си тепърва изгряващ автор, който се бори за продажби и си брои всяка стотинка – пише в сайта си Мартин. – Надявам се стипендията Worldbuilder да помогне на следващото поколение автори на фентъзи в дългия път, който им предстои. Както пише и самият Толкин: всяко приключение започва с първата стъпка“, казва Мартин.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах