Софийски международен панаир на книгата

Джордж Р. Р. Мартин нарече „токсично“ поведението на феновете на финала на „Троновете“

„Имало е разногласия. Имало е вражди, но нищо подобно на лудостта, която виждаме днес в интернет“, казва писателят

„Интернет е токсичен по начин, по който по-старата фензин култура и фенството - почитателите на комиксите и на научната фантастика - не са били“, казва писателят Джордж Р. Р. Мартин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джордж Р. Р. Мартин нарече „токсично“ поведението на феновете на финала на „Троновете“

„Интернет е токсичен по начин, по който по-старата фензин култура и фенството - почитателите на комиксите и на научната фантастика - не са били“, казва писателят Джордж Р. Р. Мартин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джордж Р. Р. Мартин разкри недоволството си от негативното отношение на феновете към последния сезон на „Игра на тронове”. Авторът зад хитовия фентъзи сериал говори в подкаста „Maltin on Movies“, където предположи, че интернет е създал токсична среда в сравнение с по-старите фен платформи.

„Интернет е токсичен по начин, по който по-старата фензин култура и фенството – почитателите на комиксите и на научната фантастика – не са били“, каза Мартин, цитиран от „Индипендънт“.

„Имало е разногласия. Имало е вражди, но не е имало нищо подобно на лудостта, която виждаме днес в интернет.“

Феновете на „Игра на тронове“ бяха толкова разочаровани от посоката, в която пое осмият сезон, че пуснаха петиция и събраха над един милион подписа с настояването той да бъде пренаписан от „компетентни сценаристи“.

Това накара Софи Търнър, която игра ролята на Санса Старк, да нарече тези фенове „непочтителни“, а Кит Харингтън (Джон Сноу) беше още по-непочтителен (но към недоволните фенове) и каза, че всеки, който се оплаква, може да отиде някъде и да се… обича (меко казано).

„Всички тези петиции и подобни неща – мисля, че е неуважително и за сценаристите, и за режисьорите, които са работили неуморно над 10 години, както и през 11-те месеца снимки за последния сезон“, коментира Търнър.

По повод безпрецедентния успех на сериала, Мартин каза:

„Мащабите на успеха на „Игра на тронове“ – как достигна до целия свят и степента, до която навлезе в културата – това не е нещо, което някой би могъл да очаква, нито нещо, което мисля, че някога ще изживея отново“.

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР НА ТЕАТЪР ЛА СКАЛА – МИЛАНО (CAMERISTI DELLA SCALA)