Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Джордж У. Буш издава арт каталог с портрети на имигранти

Посрещнаха го с критики, защото тъкмо неговата администрация създава Имиграционната митническа охрана на САЩ (ICE)

За арт хобито на Джордж Буш се разбра през 2013 г. Снимка: Личен архив/Фейсбук - Джордж У. Буш издава арт каталог с портрети на имигранти

За арт хобито на Джордж Буш се разбра през 2013 г. Снимка: Личен архив/Фейсбук

С критики бе посрещнат вторият каталог с картини на Джордж Буш, 43-и президент на САЩ и любител художник. В „Out of Many, One: Portraits of America’s Immigrants“ (От мнозината, един: Портрети на имигрантите в Америка) бившият държавен глава представя 43 портрета с маслени бои, изобразяващи имигранти в Америка. Възмущението обаче не е насочено към естетическите качества на произведенията, а към политиката към имигрантите по времето на управлението му (2001 – 2009).

Мнозина в социалните мрежи определиха начинанието му за лицемерно – тъкмо неговата администрация създава структурата Иимиграционна митническа охрана на САЩ, позната със съкращението ICE, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Нейните служители бяха обект на яростни критики по време на управлението на Тръмп за безмилостното екстрадиране на редица нелегални имигранти и разделянето на стотици семейства.

„Разбирам, че имиграцията може да е емоционална тема, но отхвърлям схващането, че това е партийна тема. Това вероятно е най-американският проблем, трябва да бъде нещото, което ни обединява – пише Буш в предговора към каталога с портрети. – Надявам се, че тази книга ще насочи общественото внимание към позитивното влияние на имигрантите в страната ни.

Критиците му обаче изтъкват, че властта, дадена от Буш на имиграционните власти, е позволила на следващите управници като Тръмп да злоупотребяват с нея, за да прокарват твърда политика.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Буш започва да рисува малко след като напуска Белия дом, но запазва хобито си в тайна до 2013 г. Тогава пощата на сестра му Дороти Буш Кох е хакната и няколко картини стават публично достояние онлайн. От тогава той излага творбите си, дори получава позитивни отзиви от критиците.

„От мнозината, един“ ще излезе на 2 март 2021 г. Каталогът ще придружи изложба в президентския център „Джордж У. Буш“ в Далас. Част от приходите от експозицията ще бъдат дарени на организация, която подпомага имигранти да се установят в Щатите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах