Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джордж Зарубин – новият президент на „Америка за България“

Професионалният му опит в областта на филантропията и управлението на фондации е натрупан в САЩ, Европа и Азия

Джордж Зарубин е бакалавър по международни отношения и право и магистър по корабно право. - Джордж Зарубин – новият президент на „Америка за България“

Джордж Зарубин е бакалавър по международни отношения и право и магистър по корабно право.

Американецът Джордж Зарубин е новият президент и главен изпълнителен директор на „Америка за България“, съобщават от фондацията. Годишната инвестиция на благотворителната организация в българското образование, култура, историческо наследство, гражданско общество, земеделие и социална сфера е в размер на 30 милиона долара. 

„Вдъхновен съм от мисията на фондацията да подкрепя България в превръщането й в успешна и модерна европейска страна – казва Зарубин, който е избран и за член на борда на директорите. – Нямам търпение да започна работата с изключителния екип и всички партньори в страната, за да продължим важната мисия на организацията, да утвърдим дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между Америка и България, както и контактите между хората от двата народа и обмена на идеи и ресурси.“

Джордж Зарубин има значителен опит в областта на филантропията и управлението на фондации, натрупан в някои от водещите световни институции, посочват от фондацията. Преди да заеме длъжността си в „Америка за България“, той работи за Salzburg Global Seminar, където в продължение на три години е вицепрезидент и главен директор развитие в офисите на организацията във Вашингтон и Залцбург.

Като президент на Eurasia Partnership Foundation в Тбилиси, Грузия, между 2007 г. и 2013 г., Зарубин развива новосъздадените фондации-партньори на организацията в Армения, Азербайджан и Грузия, които подкрепят утвърждаването на върховенството на закона, гражданското участие, разработването на задълбочени изследвания, филантропията и поддържането на мира.

Преди това в продължение на седем години Зарубин заема различни длъжности в Eurasia Foundation – директор на програмата за сътрудничество в Южен Кавказ в Тбилиси, изпълнителен директор на програмата за развитие и вицепрезидент на програмата за развитие в офиса на неправителствената организация във Вашингтон.

Между 1995 г. и 1999 г. е изпълнителен директор на Фондация „Сорос“ в Казахстан. Работата му в този период е в областта на гражданското и висшето образование, медиите, културата, върховенството на закона и подкрепата за програми за микрокредитиране.

Преди да навлезе в света на филантропията, в продължение на шест години Зарубин практикува право в Калифорния. Пребивава също така три години в Русия, където работи като адвокат за корабната компания „Новоросийск“.

Зарубин има бакалавърска степен по международни отношения и политика от университета „Джорджтаун“ във Вашингтон, бакалавърска степен по право от University of the Pacific в Сакраменто, Калифорния, и магистърска степен по морско право от Tulane University в Ню Орлиънс, Луизиана. Освен родния си английски владее и руски език.

„Това е идеалният момент, в който Джордж Зарубин да заеме длъжността президент и главен изпълнителен директор на „Америка за България“ – заявява Лин Дафт, председател на борда на фондацията. – От създаването на фондацията през 2009 г. тя се утвърди като пример за изключително ефективна филантропия в България. Лидерството, визията и опита на Джордж в света на филантропията са тъкмо това, от което се нуждаем, за да отворим нова страница в нашата история.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg