Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джуди Денч е първата жена приета в джентълменския клуб на краля

Дамата Командор на Британската империя ще членува в елитния клуб „Гарик“ редом до Бенедикт Къмбърбач и Чарлс III

Джуди Денч на ежегодното цветно изложение в „Челси“, Лондон. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джуди Денч е първата жена приета в джентълменския клуб на краля

Джуди Денч на ежегодното цветно изложение в „Челси“, Лондон. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джуди Денч и Сиан Филипс са първите жени, допуснати да членуват в ексклузивния джентълменския клуб „Гарик“, в чиито редици е и крал Чарлз III. Приемът на актрисите бележи историческа промяна в 193-годишната история на клуба, който до скоро допускаше жени на територията си, само ако са в компанията на мъж, отбелязва „Гардиън“. И двете са носителки на титлата Дама командор на Ордена на Британската империя.

Революционното решение бе взето през май, когато над 60% от членовете на елитното заведение в централен Лондон гласуваха „за“ жени в редиците си. Веднага бяха издигнати няколко номинации, включително на редица влиятелни жени в политиката, но заради тромавия процес на прием, който може да отнеме между две и пет години, мнозина се опасяваха, че промяната е историческа само на хартия и първата жена ще влезе в „Гарик“ като пълноправен член най-рано през 2026 г. Административна вратичка обаче позволява ускорена процедура, според която всяка година могат да бъдат приемани общо четирима нови членове.

Вижте още: ДЖЕНТЪЛМЕНСКИЯТ КЛУБ НА КРАЛЯ ЩЕ ПРИЕМА И ЖЕНИ

„Гарик“ е основан през 1831 г. и понастоящем в джентълменския клуб членуват над 1500 изтъкнати мъже от британската общественост. През март заведението бе изправено пред криза, когато списък с част от членовете му, пазени в анонимност досега, изтече публично и стана ясно, че в „Гарик“ се събират водещи адвокати, директори на значими културни институти, влиятелни политици и дори самият крал Чарлс III.

Джуди Денч, една от най-значимите британски актриси за всички времена – не само с ролите си в киното, но и с превъплъщенията си в Кралската Шекспирова компания, сега застава редом до членове като Брайън Кокс, Бенедикт Къмбърбач и Матю Макфейдън. Сиан Филипс има не по-малко респектираща кариера и през 2016 г. получава рицарско звание за многобройните си роли във филми, телевизионни и театрални продукции. Джуди Денч също има рицарско звание.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg