Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джуди Денч: Страхувам се, че няма да има следваща роля за мен

80-годишната грандама на английското кино обаче вярва, че винаги трябва да гледа напред

Днес Джуди Денч съжалява за някои роли, които е отхвърлила. - Джуди Денч: Страхувам се, че няма да има следваща роля за мен

Днес Джуди Денч съжалява за някои роли, които е отхвърлила.

80-годишната английска актриса Джуди Денч е ужасена, че може би никога повече няма да застане отново пред камера. В откровено интервю за „Експрес“ тя разказва как е била натирена от Джеймс Бонд, как се е научила да танцува по боливудски и защо да бъдеш актьор е като „да си свалиш дрехите пред очите на всички“.

Говорейки за последния си филм „Най-екзотичният хотел Мариголд 2“, Джуди Денч отбелязва, че няма нищо против да се прави на глупачка. След като се събрала с колегите си от екипа, за да заснемат втората част на комедията за група английски пенсионери в Индия, тя се почувствала като у дома си. Джуди работи с Маги Смит, Бил Наи, Пенелъпи Уилтън и Силия Имре отдавна и няма какво да крие от тях.

„Няма защо да се притесняваш, че се правиш на глупак пред тях, защото години наред са те гледали как го правиш – смее се ветеранката с над 100 роли. – Има моменти, в които сякаш сваляш всичките си дрехи пред някого. Трябва да се направиш на глупак, за да се получат нещата“.

Единствения актьор от състава на „Най-екзотичният хотел Мариголд 2“, когото Джуди не познавала, бил Ричард Гиър. Но пък коя жена би отказала да се разсъблече пред него? Може би именно заради това Джуди Денч се впуска с такава всеотдайност в кулминационната сцена с танците в стил „Боливуд“.

„Беше велико! Дадоха ни няколко урока, но аз все нещо пропусках. Не можех да запомня движенията. В крайна сметка ги запаметих, като започнах да си повтарям: „Измий кучето и плесни с ръце, когато си готова“. И нещата се получиха…“, обяснява Джуди и показва характерното движение с ръце от финалния танц във филма.

Джуди показва в „Нощното шоу“ на Джими Фалън как се е научила да танцува, като „мие кучето“.

Джуди показва в „Нощното шоу“ на Джими Фалън как се е научила да танцува, като „мие кучето“.

80-годишната грандама на английското кино твърдо вярва, че винаги трябва да гледа напред, а не назад, макар че самата тя съжалява за някои неща:

„Ще ми се да бях приела една роля, която отхвърлих, а после филмът се оказа огромен успех. Не искам да кажа коя точно, защото актрисата, която я изигра, се справи справи повече от възхитително, а и не знае, че са ми я предлагали и на мен“.

Джуди се шегува също, че е леко огорчена, защото е била отхвърлена от Джеймс Бонд.

„Не я пускайте вътре. Изхвърлете я! – имитира тя. – Не обичам да гледам снимки на актьорите от „Джеймс Бонд“, които позират в швейцарските Алпи или някъде другаде и вършат всевъзможни забавни неща“.

Джуди Денч харесва ролята си на M във филмите за Джеймс Бонд.

Джуди Денч харесва ролята си на M във филмите за Джеймс Бонд.

След зашеметяваща кариера, белязана от изключителни роли, Джуди Денч не дава вид, че забавя темпото. Или пък, че иска да почива на стари лаври. Точно заради това признава, че се опасява предложенията за роли да не секнат завинаги:

„Винаги съм се страхувала, че няма да има следваща роля. Веднъж Тревор Нън (бел. ред. – английски театрален, филмов и тв режисьор) дойде да ми пожелае късмет на един от многото първи снимачни дни и ме попита: „Защо винаги плачеш на първия работен ден?“, а аз му отговорих: „Защото мисля, че никога няма да ме наемат отново“… Това чувство ме спохожда всеки път“.

Вероятно това е нейният подход към традиционно ужасяващата, но наелектризираща борба за роли.

„Сигурно ще помислите, че се шегувам, но дълбоко в мен този страх винаги е присъствал – казва Денч. – Може би това е здравословният подход. Може би не искам да го променям… Това е като нервите. Трябват ви нерви, защото ви зареждат с енергия, която е като горивото за автомобила“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg