Джуди Денч в защита на Кевин Спейси и Харви Уайнстийн

Актрисата осъжда поведeнието им, но казва, че работата им не бива да се забравя

„Ще отречем ли 10 години в „Олд Вик“ и всичко, което направи като артистичен директор, колко чудесен бе във всички филми?“, казва за Кевин Спейси Джуди Денч. - Джуди Денч в защита на Кевин Спейси и Харви Уайнстийн

„Ще отречем ли 10 години в „Олд Вик“ и всичко, което направи като артистичен директор, колко чудесен бе във всички филми?“, казва за Кевин Спейси Джуди Денч.

Джуди Денч се изказа в подкрепа на Кевин Спейси и Харви Уайнстийн и изрази съжаление, че на приятелите ѝ им се отказват форми на изява на екран. Въпреки че осъжда поведението им, пред списание „Radio Times“ Денч сподели притесненията си, че работата на двамата може да бъде забравена, пише „Гардиън“.

Актрисата не защити Спейси и Уайнстийн по конкретните обвинения в неподходящо сексуално поведение, но заяви, че не е съгласна с публичното отношение към Спейси – неговото участие във „Всичките пари на света“ (2017) на Ридли Скот бе изцяло изрязано, а сцените му – презаснети с нов актьор преди продукцията да бъде завършена.

 „Какъв вид агония е това – коментира тя. – Ще отречем ли 10 години в „Олд Вик“ и всичко, което направи като артистичен директор, колко чудесен бе във всички филми? Просто няма да гледаме всички филми, които Харви е продуцирал ли? Не можеш да отречеш таланта на някого. В такъв случай никога не поглеждайте към картина на Караваджо [той е бил убиец]. В такъв случай никога да не гледаме Ноъл Кауърд [драматург, обвинен в хищническо поведение].

Денч отдава голямо значение на Уайнстийн за успеха си. А Кевин Спейси я подкрепял в годините след смъртта на съпруга ѝ Майкъл Уилямс през 2001 г.

Америка за България

През 2018 г. обвинението срещу актьора дойде от Антъни Рап, който разказа, че почти бил изнасилен от Спейси на парти в дома му през 1986 г. Тогава актьорът е на 26, а Рап – на 14.

„Наистина не помня нашата среща, било е преди повече от 30 години. Но ако съм се държал така, както той описва, му дължа най-искрените си извинения за нещо, което може да е било единствено неподходящо пиянско поведение. Съжалявам за чувствата, които той описва и които е носил със себе си толкова години“, написа Спейси в онлайн изявление.

Срещу актьора се появиха още обвинения – в резултат на това специална награда „Еми“, която той трябваше да получи, му бе отнета. Театър „Олд Вик“ в Лондон, където той бе артистичен директор от 2004-а до 2015-а, изрази тревогата си от обвиненията срещу него.

Денч бе една от първите знаменитости, обявила се против Уайнстийн, след като станаха ясни обвиненията на около 70 жени в сексуален тормоз. Заяви, че е „ужасена“ от поведението му. На Уайнстийн бе отнето мястото в борда на компанията му, загуби и репутацията си в Холивуд. През 2018 г. съдът му повдигна обвинения за изнасилване и криминален сексуален акт, но той пледира, че е невинен и отрича да е правил секс без взаимно съгласие.

Киномания

В дългото си интервю Денч говори и за личните си проблеми – загубата на зрението ѝ и как това я е принудило да спре да шофира:

Не мога да чета вестник, не мога да решавам кръстословица, не мога да чета книга, но, знаете ли, справяш се някак си. Имам хора, които ми четат и ми помагат с репликите ми. На снимачна площадка научаваш кое къде се намира. Ок е и може да ти се размине. Всичко е актьорско майсторство, в крайна сметка. Да заблуждаваш хората. Това правя аз“.

Bookshop 728×90