Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Джумхуриет“: Религията стана инструмент на политиката в „Света София“

Три събития от първия намаз в петък, 24 юли, ще останат в учебниците като негативен пример

На 24 юли, по време на първата мюсюлманска церемония след превръщането на „Света София“ в джамия, турският президент Реджеп Ердоган пренебрегна религиозния канон и чете с микрофон в ръка откъси от Корана. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Джумхуриет“: Религията стана инструмент на политиката в „Света София“

На 24 юли, по време на първата мюсюлманска церемония след превръщането на „Света София“ в джамия, турският президент Реджеп Ердоган пренебрегна религиозния канон и чете с микрофон в ръка откъси от Корана. Снимка: ЕПА/БГНЕС

500 полицаи ще дежурят непрекъснато в току-що откритата джамия „Света София“, съобщават турските медии. Решението е взето лично от президента Ердоган след извършения в петък, 24 юли, намаз.

Вестник „Джумхуриет“ публикува критичен анализ за начина, по който е протекло религиозното събитие на 24 юли.

„Света София“ е културно наследство. В това историческо здание, построено като храм, е бил извършван намаз и без да има официален статут на джамия – се казва в текста, който  отразява редакционното мнение и е подписан от екип на медията. – Миналата година, в отговор на искания „Света София“ да бъде трансформирана в мюсюлмански храм, Ердоган, посочвайки джамията „Султанахмет“, каза: „Нека първо напълним нея, а после да мислим за „Света София“. Но Партията за справедливост и развитие внезапно взе друго решение.“

„Джумхуриет“ разказва, че в петъчната молитва вътре в „Света София“ е имало 500 души, а останалите са присъствали на намаза извън сградата. Три събития, случили се по време на откриването на джамията, ще влязат в историята като явни доказателства, че религията вече е инструмент на политиката, казват журналистите от вестника.

Първото е, че лично Ердоган преди молитвата с микрофон в ръка е чел откъси от Корана.

„Без съмнение в дома си Ердоган може да чете Корана когато пожелае. Но в коя страна по света държавният глава чете откъс от свещеното писание по микрофона в джамия, църква или синагога? В западния свят президентът на коя страна е забелязан да чете в църква откъси от Библията?“, питат от „Джумхуриет“.

Второто събитие е проповедта на директора на Управлението по религиозните работи в Турция Али Ербаш, произнесена с меч в ръка, и нападките срещу Ататюрк в нея. Журналистите от турския вестник припомнят, че султан Мехмед е завоювал Истанбул, но Ататюрк на два пъти го е спасявал от вражеска окупация – след битката при Чанаккале през Първата световна война и в края на войната през 1918 г., когато градът е окупиран от Великобритания, Франция, Италия и Гърция.

„Ако борбата на Ататюрк беше загубена, Истанбул щеше да е окупиран завинаги – припомнят от „Джумхуриет“. – Това се знае от всеки турски ученик. Интересно къде е бил Али Ербаш по време на тези уроци? Да не би да е учил в гръцко училище?

Журналистите призовават повече да не се сее омраза по отношение на Ататюрк и участниците в национално-освободителните войни на Турция.

Третото от споменатите събития по време на първия намаз в „Света София“ е фактът, че зад министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар се е разположил началникът на Генералния щаб на турските войски Яшар Гюлер във военна униформа, а заедно с него – отново униформени – са били командващият на сухопътните войски Умит Дюндар и командващият на военно-морските сили Аднан Озбил. Според „Джумхуриет“ те могат да извършват намаз където пожелаят, но да посещават подобно събитие с военна униформа е изключително неподходящо. Войската не бива да бъде политизирана, казват от турския вестник и завършват:

„Тези три събития със сигурност ще получат своята оценка, ако не днес, то след 25 или 50 години. И ще влязат в учебниците като пример за използване на свещените религиозни чувства за политически цели“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах