Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джуно изпрати първи снимки от Юпитер

Апаратът на НАСА ни показва най-голямата планета на Слънчевата система – вече от собствената ѝ орбита

По време на своята изследователска мисия, „Джуно“ ще обиколи света на Юпитер 37 пъти, спускайки се максимално близо до облачните върхове на планетата – на 4100 км. - Джуно изпрати първи снимки от Юпитер

По време на своята изследователска мисия, „Джуно“ ще обиколи света на Юпитер 37 пъти, спускайки се максимално близо до облачните върхове на планетата – на 4100 км.

Този цветен пейзаж, изпратен от космическия уред на НАСА „Джуно“, е сглобен от от първите изображения, направени с JunoCam, след като апаратът влезе в орбита около Юпитер на 5 юли. Камерата, която участва в мисията, е оперативна и изпраща данни от пристигането на апарата в близост до небесното тяло на 4 юли.

Камерата на „Джуно“ заработи шест дни след като апаратът включи главния си двигател и се позиционира в орбита около най-голямата планета в нашата слънчева система. След няколко седмици при поредното сближение ще получим и първите снимки с висока резолюция на газовия гигант Юпитер.

„Тази сцена от JunoCam показва, че камерата  е понесла без никакви щети преминаването си през екстремната радиация на Юпитер и е готова да „превземе“ планетата – казва Скот Болтън, главен експерт в Югозападния изследователски институт в Сан Антонио. – Нямаме търпение да видим първите снимки от полюсите на Юпитер.“

Новото изображение е било получено на 10 юли, когато космическия апарат е бил на 4.3 млн. километра от Юпитер в началния етап на своята първа 53.5-дневна обиколка в орбита.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: ОГРОМЕН СКОК ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО: НАСА В ОРБИТА ОКОЛО ЮПИТЕР

Цветното изображение показва атмосферните характеристики на Юпитер, включително прочутото Голямо червено петно и три от четирите най-големи луни на масивна планетата – Йо, Европа и Ганимед (отляво-надясно на снимката).

„JunoCam ще продължи да прави снимки, докато обикаля в този първа орбита – казва Канди Хансен от Института за планетарни науки в Тусон, Аризона. – Първите снимки с висока разделителна способност на планетата ще бъдат направени на 27 август, при следващото приближаване на „Джуно“ до Юпитер.“

JunoCam is е цветна, снимаща във видимия спектър камера, проектирана да улавя забележителни изображения на полюсите и облачните върхове на Юпитер.

В момента екипът на „Джуно“ работи по разполагането на всички изображения получени от JunoCam на уебсайта на мисията, където ще бъдат достъпни за всички .

По време на своята изследователска мисия, „Джуно“ ще обиколи света на Юпитер 37 пъти, спускайки се максимално близо до облачните върхове на планетата – на 4100 км. По време на тези облитания, Джуно ще се спусне под скриващата планетата облачна покривка, за да научим повече за произхода на планетата, нейната структура, атмосфера и магнитосфера.

Предлагаме ви и видео с Юпитер и неговите луни:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах