СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

€150 хил. за татуирания гръб на жив швейцарец

Проектът ни е метафора на съвременността, в която всичко се продава, казва художникът Вим Делвуа

Картината на гърба на швейцареца е била продадена с помощта на опитни юристи. - €150 хил. за татуирания гръб на жив швейцарец

Картината на гърба на швейцареца е била продадена с помощта на опитни юристи.

Арт колекционер купи татуировка на гърба на швейцарeца Тим Щайнер, създадена от белгийския художник Вим Делвуа, съобщава „Дойче Веле“. Произведението на изкуството е струвало на ценителя 150 хиляди евро, но той ще трябва да почака, за да го получи. След смъртта на Щайнер, кожата от гърба му ще бъде свалена, обработена със специален разтвор и опъната на рамка.

„Светът на изкуството живее от търговията, всичко се продава и купува. Така работи артпазарът в цял свят – и ние решихме да доведем това положение до абсурд – обяснява художникът. – Ние всъщност критикуваме тази ситуация. Тим се продава — нима това не е безнравствено? Хората мислят, че сме преминали границата на позволеното, но нашият проект е своеобразна метафора на съвременността, в която практически всичко се продава.“

Делвуа подчерта, че картината на гърба на швейцареца е била продадена с помощта на опитни юристи, които са изяснявали дали трансакцията не е по-скоро търговия с органи, или действително е продажба на арт обект.

За да стане проектът по-бързо известен, художникът добавил, че швейцарецът ще участва в изложби в качеството на  жив експонат в различни страни по света.

Вим Делвуа е неоконцептуален художник от Белгия. В творчеството си съчетава елементи из различни контексти, вследствие на което отделните обекти губят привичния си характер.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg