Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

€19 хил. за якето на Джак Никълсън от „Сиянието“

Реликви от филми на Стенли Кубрик предложени на търг в Италия

Колекцията е предложена на аукционната къща от Емилио Д'Алесандро, италианец, който емигрира в Лондон в началото на 60-те и работи с Кубрик от 1971 г. до деня на смъртта на американския режисьор през 1999 г. - €19 хил. за якето на Джак Никълсън от „Сиянието“

Колекцията е предложена на аукционната къща от Емилио Д'Алесандро, италианец, който емигрира в Лондон в началото на 60-те и работи с Кубрик от 1971 г. до деня на смъртта на американския режисьор през 1999 г.

Символи от живота и творчеството на Стенли Кубрик бяха предложени на търг в Италия във вторник, като участниците платиха десетки хиляди евро за вещи на един от най-големите режисьори на ХХ век, съобщава „Франс прес“.  Разпродажбата бе организирана от аукционнана къща „Болафи“ в Торино.

Определени като „най-важната колекция от материали, свързани с живота и творчеството на Стенли Курбик, които някога са предлагани на търг“, експонатите започнаха да падат под ударите на чукчето във вторник следобяд и донесоха близо 90 000 евро.

Реквизит, промоционални материали и костюми от филми като „Доктор Стрейнджлав, или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба“ и „2001: Една одисея в космоса“, а дори и старите списъци за пазаруване на Кубрик, бяха предложени за продажба. И някои от тях смениха собствениците си за сериозни суми.

Якето, носено от хорър иконата Джак Торънс, майсторски изигран от Джак Никълсън в „Сиянието“, докато той бавно потъва в лудостта в затрупания от снега хотел „Овърлук“ заедно със семейството си, се продаде за 19 000 евро – почти двойно от първоначалната оферта 10 000 евро.

Изненадващата продажба на следобеда обаче беше членската карта Кубрик за Гилдията на американските сценаристи, при която стартовата цена от 1000 евро скочи до 13 000 евро.

Реквизит от „Сиянието“ доминираше големите продажби, като ключодържатели от хотел „Овърлук“ стигнаха до 2 800 евро – почти тройно от исканата цена.

Колекцията е предложена на аукционната къща от Емилио Д’Алесандро, италианец, който емигрира в Лондон в началото на 60-те и работи с Кубрик от 1971 г. до деня на смъртта на американския режисьор през 1999 г.

Един купувач похарчи 750 евро за жълта бележка от 1998 г. с послание за Д’Алесандро: „Приятно пътуване!“.

На въпроса какво би казал Кубрик за този търг, ако беше още жив, Д’Алесандро отвърна:

„Той щеше да каже: „Благодаря ти, че намери някой, който да използва тези неща“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах