Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Лувърът с €40 млн. загуби заради пандемията

На 6 юли прочутият музей отваря след карантината с очаквания за 80% спад на посетителите

На 6 юли Лувърът ще отвори отново врати. Дотогава парижани ще му се наслаждават само отвън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Лувърът с €40 млн. загуби заради пандемията

На 6 юли Лувърът ще отвори отново врати. Дотогава парижани ще му се наслаждават само отвън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четиридесет милиона евро загуба отчита Лувърът от непродадени билети заради пандемията в месеците на изолация, съобщи на среща с медиите в Париж директорът Жан-Люк Мартинез. По думите му, музеят минава през най-голямата криза, която някога е преживявал в мирно време. На 6 юли институцията отново отваря врати, но очакванията са за 80% спад на посетителите. Достъпни ще бъдат 70% от изложбената площ. Посещенията ще се случват при спазването на всички противоепидемични мерки.

Най-голямото предизвикателство за Лувъра след карантината ще бъде да уверим хората, че безопасността им е подсигурена, казва Мартинез. Билети ще се закупуват предварително онлайн, за да се следи по-лесно броят на посетителите. За тях ще бъде осигурено достатъчно пространство, докато чакат на опашка на входа. Маските ще бъдат задължителни за лица над 11 години.

Мартинез представя интересна статистика за посетителите на Лувъра – средно 75% от тях са чужденци, а през лятото процентът им достига до 80. От тях 1,5 млн. обикновено са американци, а посетителите от Китай са близо 1 млн.

„Ако границите на Европа към останалия свят не бъдат отворени това лято, очакваме 80% спад на броя на посетителите“, казва пред журналисти директорът на най-посещавания музей в света.

При 10 млн. посетители през 2018-а, директорът на Лувъра не е сигурен, че до 2024 г., когато Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри, музеят ще си върне обичайното ниво на посещения.

Спадове на публиката музеят е отчитал и преди – след атентатите от 11 септември 2001 г. и след терористичните атаки в Париж през 2015 г. Тогава посетителите намаляват с 40%, но на музея му отнема средно 3 години да възстанови обичайната бройка на посетителите си.

„Противно на това, което много хора мислят, светът след коронавируса няма да е толкова различен от този преди“, казва директорът на музея.

От голямата изложба с произведения на Леонардо да Винчи, която завърши преди въвеждането на карантината, Лувърът има близо 2,5 милиона евро приходи. Но „в общи линии от изложбите сме на загуба“, казва Мартинез. Ето защо музеят особено разчита на международния туризъм. Съвместно с Министерството на културата работят по план, който да гарантира бъдещето на Лувъра. Музеят получава 100 милиона евро годишно помощ от държавата (бюджетът му се равнява на около 250 млн. евро на година).

Както и в другите музеи по света, в Лувъра също има реорганизация на движението. Жан-Люк Мартинез твърди, че сега посетителите ще имат по-добра видимост към най-търсеното произведение в залите им – „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи. Заради тълпите от хора преди карантината, малко късметлии имаха възможност да видят добре творбата. Занапред движението на посетителите ще става в две редици и всеки ще може да види картината за по 10-15 минути, обещава директорът на Лувъра.

Жан-Люк Мартинез коментира и събарянето на статуи в САЩ и Европа, породено от антирастките протести:

„Аз съм историк и знам, че историята е нещо, което се гради методично, а не под натиска на емоции и слухове. Мисля, че тук музеите имат някаква роля. Там спомените се споделят, иначе се сблъскват. Има, разбира се, мрачни глави в историята и противоречия. Но в едно демократично общество това e справедливо и здравословно. От друга страна, разрушаването на статуи и произведения на изкуството се случва при диктатури. Можеш да ги вкараш в контекст, можеш да ги обясниш. Като историк вярвам, че трябва да се стремим към диалог“.

Пред „Арт Нюзпейпър“ директорът дава и кратък коментар относно „дипломатическите инциденти“ като заплахите на Италия, че няма да прати във Франция творбите си на Леонардо или отказът на България да подреди изложба в ислямския отдел на Лувъра.

Никога не сме напълно застраховани от манипулация на общественото мнение. Затова трябва да продължим да наблягаме на научните изследвания и на тяхното популяризиране. Една изложба може да има много животи, например за експозицията на Леонардо заснехме филм“, казва Мартинез.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах