Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

€5 милиона във ваучери ще получат най-засегнатите европейски киносалони

Улеснява се кандидатстването за програма „Литературни преводи“

Снимка: „Синема сити“ - €5 милиона във ваучери ще получат най-засегнатите европейски киносалони

Снимка: „Синема сити“

Конкретни мерки за подпомагане на културата в създалата се поради COVID-19 криза набелязаха министрите на културата от Европейския съюз в онлайн среща с Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Мерките са свързани с преструктуриране и преосмисляне на стратегиите, заложени в европейските програми.

Бюрата „Творческа Европа“ ще бъдат инструктирани как да прилагат правилата за действие във форсмажорната ситуация.

Средствата за подкрепа на трансграничното измерение на сценичните изкуства ще бъдат пренасочени към развитие на проекти с фокус дигитална култура и виртуална мобилност. Очаква се конкурсът на обща стойност от 2 милиона евро да бъде обявен през май. Специални мерки са предвидени за кината – 5 милиона евро под формата на ваучери ще бъдат отпуснати за най-силно засегнатите от забраната киносалони.

Важна мярка е ускоряването на процедурата за подбор на проекти към направление Литературни преводи“ към подпрограма „Култура“. Оценката на проектите по направление „Европейско сътрудничество” също ще бъде ускорена през тази година. Предстои и адаптиране на „Гаранционния механизъм“, който определя начините за финансово подпомагане, включително и чрез кредити, на търговски насочените културни институции.

В перспектива трябва да се търсят решения за повишаване на устойчивостта на тези сектори при кризи по отношение на аспектите: заетост, финансиране и цифровизация, отчетоха министрите.

В обръщение към участниците в срещата Габриел отбеляза, че се планират специални мерки във всички сектори на културата – киното, сценичните изкуства, дигиталната и виртуалната културна среда и други, но трябва да се мисли и за бъдещето – как да се използва Институтът за иновации и технологии и какъв трябва да е бюджетът за култура за следващата финансова рамка, за разгръщането на цифровизацията в културния и творческия сектор. Тя обърна внимание на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса в размер на 37 млрд. евро и на възможностите за разпределение на тази средства, включително за работещи в културните и творчески сектори. Комисар Габриел предложи и обща онлайн платформа между страните за споделяне на добри практики за преодоляване на кризата, както и такава, чрез която самите творци да предлагат своите решения за справяне с кризата.

По инициатива на предстоящото Германско председателство на Съвета на ЕС министрите на културата ще разгледат възможността да се обединят около съвместна декларация, основана на проведената дискусия, която ще има за цел да изпрати политическо послание към сектора и да подчертае ангажираността за намиране на ефективни решения.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90