Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ед Шийрън свири на живо в съда по дело за плагиатство

Певецът е обвинен, че е откраднал мелодията на „Let’s Get it On“ на Марвин Гей за своя хитова песен

Ед Шийрън пристига в съда в Манхатън, Ню Йорк, на 25 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ед Шийрън свири на живо в съда по дело за плагиатство

Ед Шийрън пристига в съда в Манхатън, Ню Йорк, на 25 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ед Шийрън изпълни на живо част от песента си „Thinking Out Loud“ пред федералния съд в Манхатън като част от защитата си по дело за плагиатство. Поппевецът е обвинен, че е копирал мелодията на добре познатата „Let’s Get it On“ на Марвин Гей. Ищци са наследниците на Ед Таунсенд, написал песента през 1973 г. заедно с Гей, които търсят отчисления от печалбата на Шийрън.

Като първи свидетел в своя собствена защита Шийрън обясни процеса, който е довел до създаването на „Thinking Out Loud“ през 2014 г. Парчето е било написано скоро след като певецът започнал нова романтична връзка и загубил дядо си. Пред съда той заяви още, че работният му процес обикновено не отнема дълго време и част от песните му са написани за ден или дори само за няколко минути. В миналото „квотата“, която Шийрън е покривал, е 8-9 песни на ден.

Певецът свидетелства в своя защита около час и покрай обясненията около създаването на подсъдимата песен е извадил китара, за да изпее и изсвири първите акорди от „Thinking Out Loud“. Парчето има две награди „Грами“, една от които за песен на годината, и дълго време оглавява музикалните класации във Великобритания. Състоянието на Шийрън се изчислява на около 210 млн. долара.

Същинският съдебен процес започна по-рано през седмицата. Адвокатите на наследниците на Таунсенд показаха пред съдебните заседатели видео от концерт на Шийрън, в който певецът изпълнява „Thinking Out Loud“ и в един момент прави плавен преход към „Let’s Get it On“.

„Повечето поппесни могат да се насложат върху повечето поппесни – каза в своя защита Шийрън. – Ако наистина съм направил това, в което ме обвиняване, аз щях да съм голям идиот – да застана пред 20 хил. души и да направя това.“

И Таунсенд, и Гей днес са покойници – първият си отива през 2003 г., а Гей умира през 1984-а.

Съдебният процес ще бъде подновен на 1 май, когато свидетелските показания на Шийрън продължават. Ако заседателите преценят, че Шийрън наистина е виновен, делото ще навлезе във втора фаза, в която ще се установи какво обезщетение ще се дължи на наследниците на Таунсенд.

„Let’s Get it On“ на Марвин Гей:

„Thinking Out Loud“ на Ед Шийрън:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg