Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Еди Редмейн: Къмбърбач е неприлично талантлив

Теорията на всичко е за любовта, твърди актьорът, номиниран за Оскар за образа на Стивън Хокинг. Впрочем, и Бенедикт го е играл...!

Когато се запознахме със Стивън Хокинг и отбелязах факта, че и двамата сме козирози, той отвърна: „Аз съм астроном, не астролог”, разказва актьорът  Еди Редмейн. - Еди Редмейн: Къмбърбач е неприлично талантлив

Когато се запознахме със Стивън Хокинг и отбелязах факта, че и двамата сме козирози, той отвърна: „Аз съм астроном, не астролог”, разказва актьорът Еди Редмейн.

Срещам се с номинирания за „Оскар” 33-годишен британец Еди Редмейн малко след като е разбрал, че неговото превъплъщение в образа на Стивън Хокинг го нарежда сред претендентите за наградата на Американската филмова академия. Изпълнението му в „Теорията на всичко” е тотална трансформация, показваща отдаденост и посвещение, които могат да си съперничат с това на Даниел Дей-Луис в лентата „Моят ляв крак”.

– Поздравления за номинацията!

– Благодаря много. Господи, това е е невероятно.

– Наградите и номинациите са едно нещо, но ако Стивън Хокинг презираше вашето изпълнение, как бихте се чувствали?

– Срещнах се със Стивън преди началото на снимките. Беше невероятно щедър, но нашата цел беше да спечелим благословията и одобрението му след края на снимките. Опитвах се да блокирам фоновия шум в главата ми, който ме сковаваше от страх, че лентата може да се окаже пълна катастрофа. Когато обаче той видя филма и очевидно се наслаждаваше, това беше велика награда за целия екип.

– Чувал съм, че леко сте се изложили при запознанството ти с него, така ли е?

– Да, благодаря, че им припомни. Когато отбелязах факта, че и двамата сме козирози, той отвърна: „Аз съм астроном, не астролог.” Той има най-проницателния ум, с който някога съм се сблъсквал. Може да видиш противоречието, което е времето между хрумването на мисълта и изписването й, използвайки само очния си мускул. За няколкото часа, които бяхме един с друг, той успя да каже само осем или девет изречения. Пространството беше пълно с катастрофално мълчание.

– Стивън Хогинг е един от най-известните хора в света, но от филма виждаме нещо, което не знаем за него – той е забавен и флиртаджия!

– И при мен изумлението беше същото. Бях запознат с неговия иконичен статус и с гласа му от анимационния сериал „Семейство Симпсън”, знаех, че е вещ по въпроси, свързани с черните дупки… и дотук се простираха моите знания за него. Бях наясно обаче, че да го пресъздам възможно най-реалистично, трябва да открия за него неща, които не са обществено достояние.

– Разочарован ли сте, че „Теорията на всичко” не покрива моментите, в които Хокинг се превръща в холивудска звезда, появяваща се в сериалите „Футурама” и „Теория на големия взрив”?

– Може би филмът има потенциал за продължение? „Теорията на всичко 2: Холивудските години”!

– Учил сте в Кеймбридж. Засичали ли сте се с него?

– Виждал съм го в двора на университета, докато съм бързал за лекции. Мярвал съм го за секунда, заобиколен от неговите придружители. Винаги има опашка от хора, които го следват и искат да се снимат с него. Той определено е рокзвезда в университета!

– Има крикет сцена във филма. Занимавали ли сте се с този спорт в Кеймбридж? Това ли правят студентите там?

– Играл съм само веднъж в живота си. Нищо не ме вбесява така, както игра на крикет! Особено момента, в който някой позиционира неговата топка до твоята, а след това я отпрати на километри разстояние от игрището…! Това е брутална игра и изобщо не ме бива в нея. Дори имах дубльор по крикет на снимачната площадка. Можете ли да си представите!

– Подложихте тялото си на екстремности заради тази роля, а пък не сте си направили труда да се научите да играете крикет!

– Прекарах един ден в обучение, но когато камерата се завъртя, всички в екипа бяхме наясно, че професионалист трябва да я свърши тази работа.

– Значи сте били по-зает да учите физика?

– Опитах се. Знаете ли, че дълго време отлагах да гледам „Интерстелар” на Кристофър Нолан, защото всичките ми приятели след това очакваха от мен да им обясня физичните закони в този филм.

– Филмът на Кристофър Нолан е доста близък до „Теорията на всичко”, що се отнася до това, че любовта е вселенска сила – толкова важна и могъща, колкото и пространството и времето…

– Абсолютно. Особено интригуващо е за мен, че теорията на всичко е тази ултимативна идея за съвършенство, която всички се стремим да открием, но почти винаги сме наясно, че най-вероятно никога няма да го постигнем. Любовта е нещото, за което не може да бъде измислено уравнение. „Теорията на всичко” е за любовта. Това интригуваща, страстна, но доста сложна любовна история. Все едно си я сложил под микроскоп – млада, страстна любов, любов, с която създаваш семейство, но в същото време любов, която има ограничения, любов, която предаваш в някаква посока.

– През 2004 г. и Бенедикт Къмбърбач изигра Стивън Хокинг. Гледали ли сте неговото превъплъщение?

– Не, и то съвсем целенасочено. Бен е голям мой приятел и актьор, на когото се възхищавам искрено. Но знаех, че ако гледам неговото изпълнение, ще опитам да открадна най-доброто от него.

– Аз съм го гледал и мога да кажа, че предпочитам твоето. Въпреки това той е наистина добър актьор.

– Той е неприлично талантлив!

– Ролята ви в „Теорията на всичко” със сигурност ще промени кариерата ви. Повлия ли вече по някакъв начин на личния ви живот?

– Аз съм един от онези хора, които са заклещени от своите фобии, подвластни са на слабостите си, на безпокойствата, властващи в ежедневието им. Когато поставят диагнозата на Стивън (бел. ред. – амиотрофична латерална склероза), докторите му дават две години живот. Той сподели, че оттам насетне всеки ден за него е дар… Всички имаме ограничения, които са ни наложени под една или друга форма от хората, които ни заобикалят, или от нас самите. По интересно е какво правим, за да ги потиснем или отстраним. Трябва да помним, че имаме само една възможност и трябва да я сграбчим. Трябва да живеем всеки миг на 100 процента.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС