Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Един авиоинженер от Судан на червения килим в Кан

Африканската страна дебютира на фестивала с драмата „Сбогом, Юлия“

Сцена от филма „Сбогом, Юлия“ - Един авиоинженер от Судан на червения килим в Кан

Сцена от филма „Сбогом, Юлия“

Кой е Мохамед Кордофани? Краткият отговор е лесен: това е режисьорът на първия филм от Судан, който ще участва в официалната програма на кинофестивала в Кан. До вчера абсолютно неизвестен, сега подробностите за него интересуват всички зрители и професионалисти от света на киното. Защото това е исторически пробив за тази африканска страна и, разбира се, лично за режисьора.

Сюжетът на „Сбогом, Юлия“ разказва за пенсионирана певица от северен Судан, която изживява силно притеснение поради вина, че е прикрила убийство. В желанието си да помогне и по този начин да преодолее това своята депресивна безизходица, тя приема в дома си вдовицата Юлия от Южен Судан със сина ѝ. Стреми се да забрави миналото, без да си дава сметка, че хаосът в страната се пресича тъкмо в нейния дом и я изправя лице в лице с греха ѝ.

„Сбогом, Юлия“ е опит да се хвърли светлина върху социалните причини и фактори, които водят до отцепването на Южен Судан. Фокусирайки върху тези обстоятелства, филмът носи надежда, че един ден двете противоборстващи страни могат да преодолеят различията си и да изградят мостове за обединение и съвместно развитие на страната.

„Аз съм изключително развълнуван, че филмът ще бъде показан в Кан и всеки, който го види, може да има свое мнение по засегнатите проблеми“, казва сценаристът и режисьор Мохамед Кордофани.

Преди да се срещне с магията на киното, той има свое първо образование като авиоинженер! Но през 2014 г. страстта към филмовото изкуство го отвежда в едногодишен курс за независими кинематографисти и веднага след това регистрира своя малка продуцентска фирма. Прави няколко музикални видеоклипа и реклами. Първият му опит в игралното кино е късометражният „Gone for Gold“ (2015), който веднага му носи награда за режисура от Средиземноморския фестивал в Александрия, Египет. Следващият късометражен филм „Nyerkuk“ (2016) го отрупва с награди, предимно от фестивали в северна Африка (най-добър арабски филм в Картаген, Тунис; награда на журито в Оран, Алжир), но и престижното отличие „Черен слон“ като най-добър судански филм, а след това и награда в Милано, Италия. Последният му късометражен филм „The Kejer’s Prison“ (2019) е с тема от актуалните политически събития в Судан и е прожектиран по площадите в страната пред хиляди протестиращи граждани. А документалният му филм „A Tour in Love Republic” е първият революционен филм, излъчен по суданската национална телевизия.

С тази кратка, но динамична лична и професионална биография, Мохамед Кордофани ще стъпи на червения килим пред Двореца на киното на бул. „Кроазет“ в Кан като първият судански режисьор в официалната фестивална селекция. И съвсем сигурно пресконференцията след премиерната прожекция ще привлече очакван интерес.

Вижте още: ДОМИНАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ РЕЖИСЬОРИ В КАН

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg