Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Един български лекар в ГДР и бягството му отвъд Желязната завеса

Авторката на „Българският лекар“ Ники Павлов пристига у нас, за да представи романа в София, Пловдив и Монтана

Немското издание на „Българският лекар“. Снимка: Личен архив на Ники Павлов - Един български лекар в ГДР и бягството му отвъд Желязната завеса

Немското издание на „Българският лекар“. Снимка: Личен архив на Ники Павлов

Историята на един млад български психиатър, който заживява в ГДР през 60-те години на миналия век и после бяга със семейството си в ГФР, описва писателката Ники Павлов в романа „Българският лекар“. Павлов е базирана в Берлин и пише на немски. Родена е в ГДР и когато е на 13, заедно с родителите си бягат на Запад, а тази седмица пристига у нас, за да представи българския превод на книгата.

В „Българският лекар“ (изд. „Жанет 45“) е описана личната история на Ники и нейното семейство. Излязла за пръв път на немски език през 2014 г., книгата е посветена на загубата на родината и новото начало, за сблъсъка на носталгията с непоносимостта към затвора, в която е превърната родината, за семейните раздори и сдобряването. Улавя духа на 60-те и 70-те години в България и в ГДР, където на чужденците – дори от „братския“ социалистически блок – се гледа скептично.

Главният персонаж в книгата, Ванчо, е психиатър, който заминава на специализация в Източна Германия. Там среща Розе, безгрижно и търсещо приключения момиче. Сключват брак, когато се налага Ванчо да си дойде в България, пристигат заедно. На Розе НРБ не ѝ понася, не успява да си намери работа и семейството се връща в Германия, където се ражда дъщеря им Нели.

Въпреки лишената от свобода система на ГДР, тримата успяват да създадат свой малък, почти здрав свят. Но в душата на Ванчо се натрупват меланхолия и гняв, към това се прибавя и склонността му към алкохола и комбинацията помрачава щастието в семейството. Режимът на комунистическата партия засилва натиска си върху българския лекар и Ванчо, Розе и Нели се виждат принудени да предприемат бягство на Запад. Там лекарят заживява за втори път като чужденец…

Ники Павлов е родена в ГДР в семейство на българин и германка през 1964 г. Учи политически науки в Мюнхен, следва славистика и най-нова история. Това ѝ помага историческите данни за епохата в романа ѝ да са достоверни, макар и в тях да няма нищо неочаквано за родния читател.

Ники Павлов. Снимка: Личен архив

Работила е като преподавател по политология, пресаташе на политически формации, репортер в пресата, редактор и сценарист в телевизията. В момента живее със съпруга си и трите им деца в Берлин, където работи като автор, журналист и предприемач на свободна практика. Занимава се и с разпространение на етерични масла.

Автор е и на романа „Жената в кибритената кутийка“ (2007) и новелата „По-късно животът ще е хубав“ (2010). Това е първият ѝ роман, преведен на български език.

Всички ние имаме родители. Те също имат своите родители – и всички те ни завещават една раница, с която да вървим през живота. В най-добрия случай можем да спрем и да погледнем какво има вътре“, казва Павлов.

„Българският лекар“ ще бъде представена първо в Пловдив на 6 ноември, събитието ще се състои в Дома на културата „Борис Христов“ от 19 ч. На следващия ден Павлов ще представи романа си от 18,30 ч. в столичната галерия „Кредо Бонум“. На 8 ноември в 13,30 ч. писателката ще се срещне с читатели в Градската галерия в Монтана.

Преводът на романа е на Жанина Драгостинова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg