Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Един декар патриотизъм на връх Рожен

Събират пари за вдигането на огромен 111-метров пилон, на който да развеят най-голямото българско знаме

Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Един декар патриотизъм на връх Рожен

Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Номерът е да изтърпим до 13 юли. Тогава всичко ще се нареди. На тази дата издигат пилона с българското знаме на Рожен – 111 метра пилон с 1 декар знаме на него. Цифрите са точни, идват директно от източника – фондация „Наследство в бъдещето“, ръководена от Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. А са и нумерологично обмислени. В сайта на инициативата е казано изрично:

„Трите единици символизират пробуждането на духа, а новото начало, от което имаме нужда днес, е въплътено в цифрата 1“.

„Цялата Мара втасала“, казвали старите хора, а добавяли и друга хубава приказка – „на свинче звънче“. Подредили сме я тая наша България, всичко цъфти и връзва, само пръчката не сме забили в земята, да отбележим края на усилния труд.

Ще плющи над родината един декар трибагреник, а ние ще тръпнем горди под него. После ще си тръгнем към вкъщи, заредени с патриотизъм. Ще караме по разбитите пътища, ще дадем някой лев на патрулиращите катаджии, за да не ни глобяват, ще се лекуваме в болници, които приличат на приюти за бедни, ще псуваме спекулативните цени, бюрокрацията, несправедливата съдебна система… Но знамето ще продължава да плющи, за да ни напомня да сме горди. „На гол тумбак чифте пищови”, пак ще нареждат старите хора.

„България заслужава“ е слоганът на акцията около гигантското знаме. Склонна съм да се съглася – най-дългият пилон в Европа е хубава метафора за България. Организаторите показват статистика – ще изпреварим Финландия, където в градчето Хамина от 2019 г. насам се развява финландското знаме (416 кв. м) върху пилон с височина 100 м. Само че са забравили да допълнят, че тази финландска инсталация не е инициатива на финландци – знамето и пилонът са подарък от 30 държави по случай 100-годишнината от независимостта на страната. А Хамина е много близо до руската граница, освен това там има парк на флаговете и контекстът е съвсем различен.

И в САЩ издигнали знамето си нависоко – в град Шейбоган на 120-метров пилон доскоро се е развявал флаг с размери 21 на 42,6 м (нашият ще е по-голям). Само че го разцепила мълния преди година. 30 хиляди домакинства останали без електричество.

Е, на Рожен едва ли ще има проблем с електричеството. Но пък, както казват от фондация „Наследство в бъдещето“, българското знаме ще бъде на най-висока надморска височина в целия свят! И това ако не е повод за гордост. Праха ни дишат Таджикистан, Северна Корея, Иран, Египет, Туркменистан, Йордания… Те са следващите в статистиката, показана в сайта на бъдещия пилон. Чак се тревожа Северна Корея да не се обидят, войнствени ми изглеждат. Но гордостта си струва риска. А и техният пилон е 160 метра, нашият само 111. Не може ли да го вдигнем още малко, а?

От фондацията казват, че „знамето ще се вижда от километри разстояние, а енергията му ще се усеща в цялата страна, защото България заслужава да върнем вярата в колективния граждански патриотизъм и ново вдъхновение за нацията“. Не знаех, че само гигантско знаме ни е липсвало, за да се вдъхновим. Чудех се къде изчезна националният ни ентусиазъм, а той си чакал флага. Сега, когато ни върнат „колективния граждански патриотизъм“, изведнъж ще станем по-добри професионалисти, по-образовани, по-грамотни, по-начетени, по-…

В момента фондацията събира дарения, за да финансира издигането на пилона. Убедена съм, че ще събере достатъчно. Така Максим Генчев събра пари за два филма за национални герои. Хората мрат да дават левчета, за да финансират гордостта си, че са българи. Междувременно музеят към древния град Кабиле край Ямбол се руши и са заплашени находки от Х век преди новата ера. Разкопките в Старосел още изглеждат по начина, по който са оставени от покойния проф. Георги Китов преди 20 години. Археологическият комплекс „Дуранкулак“, в който са открити първите наченки на писменост в човешката история, е запустял, обрасъл и почти недостъпен. Но ние ще се гордеем със знамето и пилона, за тях пари ще намерим. Ще плащаме по 35 лв. за вход в новопостроените „старини“ на Историческия парк, но ще гледаме безучастно как времето и природата унищожават некропола край Яйлата.

Изобщо сме петимни за история, но ако може да не е съвсем автентична. Автентичната не събужда желание да си татуираш Левски и Ботев и да викаш „булгар, булгар“, там трябва да мислиш, да анализираш, да осъзнаваш исторически грешки и вини… Бъдещето ни е неясно, настоящето – некачествено и скъпо. Ако и историята ни тръгне негримирана, ще трябва да си признаем, че нещо не е наред, че някъде бъркаме. Че знамето е само примамка, която да откъсне погледа ни от реалността.

Прелиствам пак бележника на Левски, фейлетоните на Ботев, публицистиката на Стамболов… Търся къде са ни завещали мечтата си да видят един декар знаме да се вее над България. Не намирам, сигурно са пропуснали да го напишат. Нищо, ние ще поправим пропуска. И Лили Иванова ще пусне гласа си да надвика вятъра, когато издигат знамето, и всичко ще е наред. Само да изтърпим до 13 юли.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg