Един италианец по следите на катарите от Преслав до Алпите

Режисьорът Фредо Вала представя премиерно на „София филм фест“ филм за европейската ерес

Фредо Вала има номинация за наградата „Давид на Донатело” в категория „най-добър сценарий” за „Il vento fa il suo giro“. Снимка: Личен архив - Един италианец по следите на катарите от Преслав до Алпите

Фредо Вала има номинация за наградата „Давид на Донатело” в категория „най-добър сценарий” за „Il vento fa il suo giro“. Снимка: Личен архив

Високо, високо – там, където кравите са с къси крака, за да могат да се катерят по склоновете, а козите са с буйно руно, за да издържат на студовете, има селце на име Остана. Нямаше да има нищо необичайно в това название, ако Остана се беше сгушила в пазвата на Балкана, Рила или Родопите. Обаче тя е в Окситания, в недрата на Котските Алпи и всяка сутрин жителите ѝ се събуждат с гледката на заскрежения дори през юни Монте Визо. Освен взор към планинския връх верандата на един от тях предлага и поглед към… Варненския халколитен некропол! Точно такъв плакат със скелета и златните предмети отпреди 7000 години е закачил на верандата си Фредо Вала – режисьор на документални филми и следотърсач на исторически събития с отражение в наши дни.

Преди няколко години той разказва пред проф. Аксиния Джурова, че интересът му към Варненското съкровище дошъл от зеления камък до златните предмети.

„Ние го наричаме „серпентино“. Този камък Pietra Verde го има само тук, в Остана, в нашата планина“, казва той.

Как камъкът е стигнал от Алпите до Черноморското крайбрежие, остава загадка. А загадките са специалност на италианеца Фредо Вала и неизменна тема във филмите му. Най-новият от тях – „Богре – великата европейска ерес“, завършен през миналата година, е в програмата на „София филм фест“ и ще бъде показан на 21 март от 14 ч. в Дома на киното. Копродукция на Франция, България, Босна и Херцеговина, в 200 минути филмът проследява зараждането на богомилското учение през X век и разпростирането му в Европа.

Пътят на богомилите от нашите земи до Алпите

Освен режисьор Вала, който определя себе си като окситанец и наследник на катарите и богомилите, е и сценарист на филма. „Богре“ е пътуване във времето и пространството по следите на катари и богомили – еретиците на Средновековието, които са се разпространили от България до Западна Европа.

„Тези, които говорят окситански език знаят, че „богре“ (чете се бугре) означава българин, но от векове думата е приела значението на „негодник“; който прикрива истината. През XII век „богре“ се използва като обида към катарите от Окситания, оприличавани с българските богомили, от които всъщност произлиза западното учение на катарите. От своя страна привържениците на тези еретични учения са се наричали помежду си „добри хора“ и „добри християни“, защото са смятали, че връщат християнството към първоначалната му чистота. Катарите и богомилите са поддържали идеята за Бог, основаваща се на съществуването на Доброто и Злото или на противопоставянето между Дух и Материя. „Богре“ преоткрива една тема, „заличена в учебниците по история“ и разказвайки за ерес, която прекосява европейското Средновековие, ни кара да се замислим за нашето близко минало, белязано от преследвания и геноцид като Шоа (Холокост), както и за настоящето с неговите прояви на нетърпимост“, отбелязват създателите на филма.

Светата инквизиция изгаря стотици катари на клада, за да бъдат пречистени с огън от еретическото си учение.

Оператори са Елиа Ломбардо, Андера Фантино, Масимилиано Никотра и Джерардо Форнари, а сред участниците пред камера освен самият Фредо Вала, са и актьорите Джовани Ферети, Оливие де Робер, Жерар Дзукето и Мюриел Батби-Кастел.

Пътят на богомилите отвежда Фредо Вала и в град Мостар в Босна и Херцеговина.

Екипът посещава и снима в Преслав – построен като първата християнска столица в Европа; Рилския манастир по време на нощното бдение на 19 октомври за Успението на свети Иван Рилски; крепостта Царевец и Патриаршията; манастира в село Крепча и много други места.

Сред учените, с които Вала разговаря във филма са проф. Казимир Попконстантинов, проф. Аксиния Джурова и доц. д-р Георги Николов.

В „Богре – великата европейска ерес” режисьорът прави интервюта с български учени, сред които е проф. Аксиния Джурова, която му показва Рилския манастир.

„Богре“ не е първият филм на Фредо Вала, посветен на България. През последните 30 години режисьорът многократно посещава страната ни и снима документални филми с българска следа. През 2012 г. по поръчка на телевизионния канал на Ватикана снима филм за българските манастири, а по-късно прави поредица за България, в която разказва за Националния исторически музей, ръкописите в центъра „Иван Дуйчев“.

Един от филмите си документалистът посвещава на българските манастири.

Засега не е ясно дали режисьорът ще успее да дойде у нас за премиерата. Сигурно е обаче, че и занапред миналото на България ще продължи да го вълнува.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах