Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Един концерт на бегом (снимки)

Ара Маликян винаги може да се връща с една и съща формула: майсторство + зрелище + смях. И винаги ще пълни залата до горе

Ара Маликян е като герой от „Лудия Макс“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Един концерт на бегом (снимки)

Ара Маликян е като герой от „Лудия Макс“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Колкото и пъти да се върне Ара Маликян в София с концерта „Пътешествието на една цигулка“, зала 1 на НДК ще бъде пълна до горе. На първи октомври музикантът изнесе спектакъл, който представи и година по-рано – на същото място, със същите музикални пиеси, бенд и комични истории в интермедиите – и бе горещо аплодиран от столичната публика. Ден по-късно „Пътешествието“ мина и през Варна.

Затова онова, което преди година написа проф. Боянка Арнаудова за концерта, е валидно и днес.

Вижте още: ЕДИН СКОК ОТ БАХ ДО РОКА

Идеята концертът да има нещо като театрален сюжет е изключително подходяща за едно кросоувър шоу. Кратките (някои не чак толкова кратки) смешки на Маликян биха могли да бъдат за всичко друго – целта ще бъде подобна: да отпуснат публиката и да я разсмеят. Най-логични в неговия случай, разбира се, са историите, които се случват на един музикант – животът му често е много интересен, среща се с изключителни творци и все по приятни поводи. Маликян притежава и приятно чувство за хумор, а това в комбинация с рядко дървеното му произношение на английски прави историите му още по-комични.

Чрез смеха може да мине и по-лековата музика, но тук тя не беше такава. В този небрежен контекст виртуозните му изпълнения изглеждаха като разходка в парка – а всъщност са шлифовани с изключително тежък и продължителен труд. Впечатляващо е, че този музикант не само свири с удивителна лекота, ами и го прави, докато тича, скача и дори лежи на сцената. Изглежда като цирк – особено за по-консервативната публика.

Дни преди концерта в социалните мрежи бяха публикувани кадри с репетиция на Ара Маликян… на бягащата пътека във фитнеса. Видеото предизвика надменни реакции и остри коментари. Какво ли биха казали възмутените, ако бяха видели акробатичното изпълнение на сцената?

Всъщност този концерт не е за тях – макар в него да се изпълняват откъси от класическата музика. Публиката за този спектакъл не е онази, която очакват в зала „България“ например, или в изпълнение на Симфоничния оркестър на Мадрид, където Маликян е концертмайстор. Това е зрелище за зрители с вкус както към класиката, така и към попкултурата. Затова популярни произведения от Бах, Вивалди и Паганини бяха представени в концерта на Ара Маликян с модерни аранжименти, а парчета от попа и рока бяха изпълнени с инструменти от класиката.

Визуално музикантът също бе кросоувър. Той бе като герой от „Лудия Макс“, а музиката му – филм, чийто разказ минава през фолклорни мелодии от най-дълбока древност и стига до съвремието с парчета на Дейвид Боуи, „Лед Цепелин“ и „Рейдиохед“.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90