Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Един „Мустанг“ в 28 държави

Носителят на наградата LUX за европейско кино с 30 едновременни прожекции, включително в София

„Мустанг“, който беше и сред финалистите за чуждоезичен Оскар, представя историята на пет момичета, които се борят за свобода в едно консервативно и традиционно общество. - Един „Мустанг“ в 28 държави

„Мустанг“, който беше и сред финалистите за чуждоезичен Оскар, представя историята на пет момичета, които се борят за свобода в едно консервативно и традиционно общество.

Турско-френският филм „Мустанг“, който спечели наградата LUX миналата година в конкуренция с българския „Урок“, ще има 30 едновременни прожекции вечерта на 10 октомври. По случай 10-ата годишнина на отличието за европейско кино, лентата ще бъде показана във всички 28 страни членки на Европейския съюз (а в две от тях – в два салона). У нас зрителите ще могат да видят „Мустанг“ в Културен център Г-8.

Прожекцията е с вход свободен (но се влиза, след като се получи пропуск от касите) и започва в 20,45 часа. След самия филм пък ще има пряко включване от Брюксел с режисьора Дениз Гамзе Ергювен, която ще отговаря на въпроси, зададени ѝ чрез „Туитър“.

„Мустанг“, който беше и сред финалистите за чуждоезичен Оскар, представя историята на пет момичета, които се борят за свобода в едно консервативно и традиционно общество. В село в северната част на Турция Лале и четирите ѝ сестри се прибират от училище пеша, като се забавляват невинно с няколко момчета. Подозренията за аморалност на техните игри предизвиква скандал с неочаквани последици.

Семейното жилище постепенно се превръща в затвор. Курсове по домакински умения заменят училището и започват да се уреждат бракове. Но петте сестри, водени от едно и също желание за свобода, намират начини да заобиколят наложените им ограничения.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах