Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Един от тримата другари падна (снимки)

Продължава демонтажът на паметника „1300 години България“ – първият бетонен многостен е свален

Снимки: Емил Георгиев - Един от тримата другари падна (снимки)

Снимки: Емил Георгиев

Паметникът „1300 години България“ продължава да се топи. След упорита работа през уикенда вече окончателно липсва една от трите бетонни структури – тази откъм „Фритьоф Нансен“, на която се уповаваше металното скеле с част от бронзовите скулптурни елементи. От нея вече е останала само основата.

Работниците по демонтажа вече започнаха къртенето и на централното и най-високо тяло. Очевидно то, както и това до него, ще бъде свалено постепенно, а не с взрив например. В момента вече се разширява вече съществуващата кухина по протежението му.

Бронзовите фигури на Валентин Старчев още преди десетина дни бяха преместени в Националния исторически музей (приблизително по същото време се наложи да бъде извозен и опожарен от все още неизвестни лица демонтажен кран – но той бързо бе заменен от два други).

Вижте още: НА МЕМОРИАЛНИЯ ФРОНТ ВСИЧКО Е СПОКОЙНО

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3