Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пастирът спасител на Павел Койчев на път към София

Композицията „Водна паша“ е в последния етап от реализацията си, преди да бъде инсталирана в Южния парк

Скулпторът Павел Койчев и неговият пастир. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Пастирът спасител на Павел Койчев на път към София

Скулпторът Павел Койчев и неговият пастир. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Докато България се лута между своите пастири, един се готви да се представи на софиянци в своя най-ярък бронзов блясък. Пастирът на големия български скулптор Павел Койчев вече се извисява в пълен ръст в леярната в село Требич, на 10 км от София. Стадото му вече е в завършен вид и за празника на столицата 17 септември скулптурната композиция „Водна паша“ ще бъде инсталирана в езеро в Южния парк.

Днес произведението, което е в последния си етап на реализация, бе представено пред медиите от своя автор Павел Койчев, зам.-кмета на София Мирослав Боршош и собственика на леярната Марин Марков. Шестте фигури – пастир и овце, са отлети по оригинала в езерото в село Осиковица. Първоначално са изпълнени от нетраен материал – стиропор и плат, уж за кратко, но след като добавя смола върху стиропора, пастирът и овцете му остават в езерото 10 – 11 години. По инициатива на писателя Владимир Зарев и журналистката Румяна Таслакова, които правят подписка, внасят предложението в Столичната община и така през 2020 г. Койчев получава покана да пресъздаде произведението за софийския градски пейзаж.

„Моята работа съм я свършил преди 13 години, когато създадох „Водна паша“, аз – така да се каже – съм изконсумирал емоциите. Тук още не мога да осмисля явлението, което ще стане в парка. Надявам се да стои добре“, казва Койчев.

Визуализация на проекта в езерото в Южния парк. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Днес композицията е вече отлята от месинг, фигурите тежат общо 2,165 тона. Пастирът е с височина 4,4 метра, 4 от които ще бъдат над водата. В момента екипът на Марков довършва детайлите по пастира.

„След решението да бъде поставена композицията в София, се опасявах дали около езерото ще има достатъчно зеленина, която да се отразява във водата – овцете все пак трябва „да пасат нещо“.  Но се оказа, че околните дървета се отразяват във водата, идеята ще се осмисли“, обясни Павел Койчев.

Екипът на Марин Марков работи по детайлите на творбата. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

В творбата е вложена библейска символика, валидна и в контекста на политическата криза в България.

„Посланията са много… алюзията очевидно е Христос – каза Койчев. – Но политическото послание – аз съм художник, а политиките идват и си заминават. Ако опра на политика като артист, няма да бъде добре.

На човек му се ще някой да му е пастир, всички се нуждаем от пастир, защото човек е слаб, несигурен…

Не само българите си избират лесно пастири. Тя не е лесна тая, изборът на пастир. После трябва да има какво да избереш, а то не е под път и над път… Христос е от 2000 години, не всяка година има Христос. Така и със сегашните пастири. Ще се яви…“

Пастирът спасител на Павел Койчев. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Столичен общински съвет взима решението за поставянето на „Водна паша“ в градската среда през ноември 2020 година. Идеята за поставянето на мащабно произведение на световнопризнатия наш творец е подкрепена от много обществени фигури и личности от артистичния свят, от Съюза на българските художници, от екипа на Софийската градска художествена галерия. Проектът е одобрен от Експертно-художествения съвет към Столична община.

Произведението бе представено пред медиите от скулптора Павел Койчев (вдясно), зам.-кмета на София Мирослав Боршош (в средата) и собственика на леярната Марин Марков. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Павел Койчев благодари за реализацията на „Водна паша“ на кмета Йорданка Фандъкова, на Малина Едрева, на предишния зам.-кмет по културата Тодор Чобанов, на новия зам.-кмет Мирослав Боршош и на директора на Дирекция „Култура“ в общината Биляна Генова.

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90