Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Един рожден ден на Кабаиванска с учениците ѝ в Операта

Артисти от майсторските ѝ класове в НБУ ще пеят в „Бохеми“

На 8 септември Райна Кабаиванска ще избере учениците за  предстоящия си XXII Международен майсторски клас. Снимка: Нов български университет - Един рожден ден на Кабаиванска с учениците ѝ в Операта

На 8 септември Райна Кабаиванска ще избере учениците за предстоящия си XXII Международен майсторски клас. Снимка: Нов български университет

„Бохеми“ на Пучини с артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска ще има четири представления на сцената на Софийската опера в средата на декември, съобщиха от Нов български университет. Проектът е подкрепен от фондация Modena Belcanto и от фонд „Райна Кабаиванска“ в Нов български университет. Първото представление ще бъде на рождения ден на Кабаиванска – 15 декември.

Част от солистите за „Бохеми“ ще бъдат избрани на 8 септември, когато ще се проведе прослушването на кандидатите за предстоящия XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от НБУ. Останалите ще бъдат селектирани по време на самия майсторски клас, който ще се проведе в Зала „България“ и ще завърши с тържествен галаконцерт на лауреатите на 2 октомври със Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.

На лауреатите, показали особено високи постижения по време на майсторския клас и Галаконцерта, ще бъдат присъдени стипендии от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ за обучение в Италия.

Досега в майсторските класове на Райна Кабаиванска са били шлифовани повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от съвременната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младата надежда на българската оперна традиция Александрина Михайлова, са стипендианти на дарителския фонд на маестра Кабаиванска в НБУ.

Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

РАЙНА КАБАИВАНСКА: ЩАСТЛИВА СЪМ, ЧЕ НЯМАМ ФЕЙСБУК И СЪМ ДАЛЕЧ ОТ ОМРАЗАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах