Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Eдин „рубладжия“ за срама си от Борис Трети

Анжел Вагенщайн за ролята на царя в депортацията на българските евреи от Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини в лагера Треблинка

Анжел Вагенщайн твърди, че го е срам да повтаря аргументите, свързани с престъпния нацистки „Закон за защита на нацията“, влязъл в сила с подписа на Цар Борис III. Снимка: Румен Добрев - Eдин „рубладжия“ за срама си от Борис Трети

Анжел Вагенщайн твърди, че го е срам да повтаря аргументите, свързани с престъпния нацистки „Закон за защита на нацията“, влязъл в сила с подписа на Цар Борис III. Снимка: Румен Добрев

Писмо, подписано с прозвището „рубладжия“, получихме от Анжел Вагенщайн по казуса „Борис Трети и спасяването на евреите“. Поводът за това писмо е интервюто на Симеон Сакскобургготски по CNN, в което настоява баща му Борис Трети да получи от Израел прозвището „праведник на света“ – каквото благодарните за спасяването си евреи са присъдили на депутата Димитър Пешев, екзарх Стефан Български, пловдивския митрополит Кирил и още 17 българи. Леа Коен отговори задочно на Сакскобургготски защо Борис Трети не е българският Шиндлер.

В писмото до „Площад Славейков“ Вагенщайн твърди, че го е срам да повтаря аргументите, свързани с престъпния нацистки „Закон за защита на нацията“, влязъл в сила с подписа на Цар Борис III, както и да обяснява за стотен път как „България официално и с подписа на същия този цар на 1 март 1941-а г. се присъединява към Тристранния пакт, а два дни по-късно по жълтите павета на София вече марширува „приятелската“ армия на нацисткия Вермахт“.

Вижте пълния текст на писмото от Анжел Вагенщайн: 

Уважаема госпожо Димитрова,

Вече ме е срам да повтарям аргументите, свързани с престъпния нацистки „Закон за защита на нацията“, влязъл в сила с подписа на Цар Борис III.

Срам ме е да за стотен път да обяснявам, че България официално и с подписа на същия този цар на 1 март 1941-а г. се присъединява към Тристранния пакт, а два дни по-късно по жълтите павета на София вече марширува „приятелската“ армия на нацисткия Вермахт. И официалното присъединяване на страната ни към решенията от Ванзее за „Окончателно решение на еврейския въпрос“. И какъв е бил статутът на тогава присъединените към Царство България Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини (Пиротско). Достатъчно е да се потърсят в немските сайтове географските карти на България 1941-1944 г., за да стане ясно, че само определянето на новите и окончателни граници с Гърция и в Охридско е оставено „за след войната“, поради спорни гранични претенции от страна на италианците!

Срам ме е отново да цитирам протоколи на „Тройките“ от български чиновници и дори учители, с описание на вещите и ценностите, останали в домовете на депортираните и унищожени в Треблинка 11 300 евреи от новите, присъединени към „Обединена България“ територии. Да чета сегашните коментари на малограмотни, но храбри борци срещу „рубладжиите“, които дори не се запитват защо цар Борис III е „скрил“ еврейските мъже от 18 до 58-годишна възраст в лагерите за принудителен труд, а е оставил в гетата жените, децата и старците. И отново ли да предоставя цялата кореспонденция на министъра на вътрешните работи Петър Габровски с персонала на БДЖ и полицейската охрана, които са командировани „До Треблинка“, със задължението да върнат в България локомотивите и празните вагони, но срещнали категоричния отказ на немците да бъдат допуснати да следват транспортите по-далеч от Виена. И прочее…

Затова прилагам един абсолютно прецизен текст. Който иска – да чете!

Рубладжия Анжел Вагенщайн

Писателят ни препоръчва да препрочетем изследването по темата на гл. ас. Иван Хаджийски, член на Научния съвет на Македонския научен институт-София „Депортацията на евреите от Беломорието, Вардарска Македония и Пиротско и спасяването на евреите от Дупница и Кюстендил“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg