Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Eдин „рубладжия“ за срама си от Борис Трети

Анжел Вагенщайн за ролята на царя в депортацията на българските евреи от Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини в лагера Треблинка

Анжел Вагенщайн твърди, че го е срам да повтаря аргументите, свързани с престъпния нацистки „Закон за защита на нацията“, влязъл в сила с подписа на Цар Борис III. Снимка: Румен Добрев - Eдин „рубладжия“ за срама си от Борис Трети

Анжел Вагенщайн твърди, че го е срам да повтаря аргументите, свързани с престъпния нацистки „Закон за защита на нацията“, влязъл в сила с подписа на Цар Борис III. Снимка: Румен Добрев

Писмо, подписано с прозвището „рубладжия“, получихме от Анжел Вагенщайн по казуса „Борис Трети и спасяването на евреите“. Поводът за това писмо е интервюто на Симеон Сакскобургготски по CNN, в което настоява баща му Борис Трети да получи от Израел прозвището „праведник на света“ – каквото благодарните за спасяването си евреи са присъдили на депутата Димитър Пешев, екзарх Стефан Български, пловдивския митрополит Кирил и още 17 българи. Леа Коен отговори задочно на Сакскобургготски защо Борис Трети не е българският Шиндлер (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

В писмото до „Площад Славейков“ Вагенщайн твърди, че го е срам да повтаря аргументите, свързани с престъпния нацистки „Закон за защита на нацията“, влязъл в сила с подписа на Цар Борис III, както и да обяснява за стотен път как „България официално и с подписа на същия този цар на 1 март 1941-а г. се присъединява към Тристранния пакт, а два дни по-късно по жълтите павета на София вече марширува „приятелската“ армия на нацисткия Вермахт“.

Вижте пълния текст на писмото от Анжел Вагенщайн: 

Уважаема госпожо Димитрова,

Вече ме е срам да повтарям аргументите, свързани с престъпния нацистки „Закон за защита на нацията“, влязъл в сила с подписа на Цар Борис III.

Срам ме е да за стотен път да обяснявам, че България официално и с подписа на същия този цар на 1 март 1941-а г. се присъединява към Тристранния пакт, а два дни по-късно по жълтите павета на София вече марширува „приятелската“ армия на нацисткия Вермахт. И официалното присъединяване на страната ни към решенията от Ванзее за „Окончателно решение на еврейския въпрос“. И какъв е бил статутът на тогава присъединените към Царство България Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини (Пиротско). Достатъчно е да се потърсят в немските сайтове географските карти на България 1941-1944 г., за да стане ясно, че само определянето на новите и окончателни граници с Гърция и в Охридско е оставено „за след войната“, поради спорни гранични претенции от страна на италианците!

Срам ме е отново да цитирам протоколи на „Тройките“ от български чиновници и дори учители, с описание на вещите и ценностите, останали в домовете на депортираните и унищожени в Треблинка 11 300 евреи от новите, присъединени към „Обединена България“ територии. Да чета сегашните коментари на малограмотни, но храбри борци срещу „рубладжиите“, които дори не се запитват защо цар Борис III е „скрил“ еврейските мъже от 18 до 58-годишна възраст в лагерите за принудителен труд, а е оставил в гетата жените, децата и старците. И отново ли да предоставя цялата кореспонденция на министъра на вътрешните работи Петър Габровски с персонала на БДЖ и полицейската охрана, които са командировани „До Треблинка“, със задължението да върнат в България локомотивите и празните вагони, но срещнали категоричния отказ на немците да бъдат допуснати да следват транспортите по-далеч от Виена. И прочее…

Затова прилагам един абсолютно прецизен текст. Който иска – да чете!

Рубладжия Анжел Вагенщайн

Писателят ни препоръчва да препрочетем изследването по темата на гл. ас. Иван Хаджийски, член на Научния съвет на Македонския научен институт-София „Депортацията на евреите от Беломорието, Вардарска Македония и Пиротско и спасяването на евреите от Дупница и Кюстендил“.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах