Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Един Цезар с чертите на Тръмп (видео)

Две прожекции на британския спектакъл „Юлий Цезар“ от програмата „NT Live“ в София

Дейвид Морисей в образа на Марк Антоний край ковчега с тялото на Цезар държи реч пред публиката, която е в ролята на тълпата. Снимка: Театър „Бридж“ - Един Цезар с чертите на Тръмп (видео)

Дейвид Морисей в образа на Марк Антоний край ковчега с тялото на Цезар държи реч пред публиката, която е в ролята на тълпата. Снимка: Театър „Бридж“

Нестандартната адаптация на Шекспировата пиеса „Юлий Цезар“ ще бъде показана на голям екран у нас, като част от програмата „NT Live“. Спектакълът ще има две прожекции: на 16 май и 6 юни в „Синема сити“. Постановката е на режисьора Никълас Хайтнър на сцената на лондонския театър „Бридж“.

Основните действащи лица отново са тираничен управител и група конспиратори от образования елит, които организират заговор да го свалят от пътя му към абсолютната власт. След покушението избухва гражданска война.

Хайтнър разчупва модела, че „Юлий Цезар“ е разказ за силни мъже и стремежа им към лидерство, затова някои от мъжките персонажи са въплътени от жени. В ролите влизат познатата ни от „Игра на тронове“ Мишел Феърли (Лейди Кейтлин Старк), която тук влиза в образа на предателя Касий, Брут е Бен Уишоу, Дейвид Морисей е Марк Антоний, а Дейвид Кълдър – Цезар.

Спектакълът започва с рок концерт, на който Цезар държи популистка реч. В края ѝ хвърля червената си бейзболна шапка в публиката, аплодираща го неистово. Той не е показан веднага като чудовище, което се опиянява от собствената си сила, автократичната му страна се разкрива по-късно. Има съвсем доловим намек за Доналд Тръмп, но целта на спектакъла е различна – в центъра е заложена темата за успешното управление на едно общество.

Майкъл Билингтън, театралният критик на „Гардиън“, дава 4 от 5 звезди на продукцията.

„Точно като Шекспировия Марк Антоний, Никълас Хайтнър е „хитър изобретател“. Той е създал разходка, съвременно облечена продукция на тази станала отведнъж модерна римска пиеса, която е както интуитивно вълнуваща, така и интелектуално изтънчена. Напомни ми за „Хенри V“, която постави началото на управлението на Хайтнър в Националния театър, в която без да изкривява текста, той прави пиесата политически актуална“, пише Билингтън.

Зрителите са получили две възможности да присъстват на представлението: могат да си вземат билет за някой от балконите на театъра или да бъдат в партера, където да станат част от действието. Долу седалките са премахнати и зрителите се нареждат в кръг около самата сцена. Тяхната роля е да изразят отношението си към Цезар – да го обявят за диктатор или за добър владетел. Според актьорите, именно това е част от красотата на постановката, защото тeхните реплики са еднакви всяка вечер, но публиката се сменя, а заедно с това и реакциите ѝ.

„Това е продукция, която успява да предизвика дълбоки размисли, без да вълнува интуитивно през цялото време – пише Кристофър Харт в „Таймс“. – Мишел Феърли е брилянтен, интригантстващ Касий в завладяващо и интелигентно изпълнение, което те кара да смяташ, че тя би трябвало да е лидерът на революцията, а не Брут.“

„Продукцията ни дава изключително усещане за ужасяващата, почти нелепа паника след убийството (тук с куршуми), защото конспираторите не са планирали какво ще правят след това – коментира Пол Тейлър в „Индипендънт“, който също дава 4 от 5 звезди и „силно препоръчва постановката“. – Острият контраст между манталитета на Брут и Марк Антоний в сцената с погребалните речи е омагьосващ. Изключителният Бен Уишоу играе Брут като книжен академик, който е по-щастлив да се задълбочава в революционни теории, вместо да приложи размислите си на практика и с нарастваща безапелационност отказва съветите на по-мъдрите си съконспиратори.“

Спектакълът е със субтитри на български език.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах