VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Един въпрос – три неверни твърдения в „Стани богат“

Въпросът към Евгения Петрова от Кубрат не бе зададен коректно. Снимка: Стопкадър от „Стани богат“ - Един въпрос – три неверни твърдения в „Стани богат“

Въпросът към Евгения Петрова от Кубрат не бе зададен коректно. Снимка: Стопкадър от „Стани богат“

Три неверни твърдения събра в един въпрос „Стани богат“ миналата седмица. Става дума за въпроса „Откривателят на какво наскоро бе лишен от почетните си титли и Нобеловата си награда заради расизъм?“, който очевидно визира Джеймс Уотсън, единствения нобелист, наскоро лишен от почетните си титли.

Ето и неверните твърдения в условието:

1. Джеймс Уотсън не може да бъде наречен „откривателя“. Той е член на екип от трима учени, получили Нобеловата награда за медицина през 1962 г. Тоест Уотсън не е „откривателят“, а „един от откривателите“ или съоткривателя;

2. Джеймс Уотсън никога не е бил лишаван от Нобеловата си награда;

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

3. Третата грешка е в отговорите – сред тях няма верен. Най-близо до верен е отговор С: ДНК. Но ДНК е изолирана за пръв път от швейцарския лекар Фридрих Мишер през 1869 г., а през следващите десетилетия още десетина учени увеличават постепенно знанията за ДНК. Джеймс Уотсън, Франсис Крик и Морис Уилкинс откриват двойноспиралния модел на ДНК, който обяснява нейната структура.

Така че коректният въпрос би трябвало да бъде:

Един от откривателите на какво наскоро бе лишен от почетните си титли заради расизъм?

И верният отговор е:

Структурата на ДНК.

Тези уточнения може да приличат на излишен педантизъм, но редакторската работа е отговорна. Особено в предаване, от което зрителите разчитат да научат нещо и познанията се възнаграждават с големи суми.

Участието на Евгения Петрова в „Стани богат“ на 6 февруари

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg